Faktatjek: Minister overdriver pris på almene boliger

Husleje på 15.000 i den almennyttige boligsektor er for dyrt, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Men ifølge Detektor er det kun ganske få boliger, der har så højt et huslejeniveau.

Karen Ellemann tegner et overdrevet billede af huslejen for almene boliger. (Foto: Jens Alstrup © (c) Scanpix)

De almene boliger i Danmark er ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) for dyre.

- Når man kigger på for eksempel kommunerne på Vestegnen, som bygger nye almennyttige boliger, så er det til huslejer på 15.000 kroner om måneden. Det er simpelthen ikke rimeligt, lød det fra Karen Ellemann i Debatten på DR2, hvor hun samtidig påpegede, at boliger med det huslejeniveau ikke er almennyttige:

- Jeg undrer mig bare såre over, at vi har en almennyttig boligsektor, som ikke er almennyttig. Det er jo noget mærkværdigt noget, at det bliver så dyre boliger.

Detektor har undersøgt, hvor udbredt det er med huslejer på 15.000 kroner i almenboliger, og konklusionen er, at Karen Ellemann overdriver billedet. Det er nemlig kun få almene boliger, der når op på det niveau.

Kun få med husleje på 15.000

Ifølge Landsbyggefonden findes der 569.748 almene boliger i Danmark, som i øjeblikket er i brug. En stor del af dem – 491.266 – er familieboliger, hvilket vil sige boliger, som alle kan ansøge om at få lov til at leje.

Blandt de almene familieboliger findes der dog ifølge tallene fra Landsbyggefonden kun 12 boliger med en husleje, der overstiger 15.000 inklusiv forbrug.

Til sammenligning er der ifølge Landsbyggefonden 448.998 almene boliger, som koster under 7.000 kroner om måneden uden forbrug, mens der findes 42.268 boliger, der ligger over 7.000 kroner.

Ellemann: Jeg tog fejl

Detektor har spurgt Karen Ellemann, hvad hun bygger hendes påstand på.

- Det havde jeg faktisk frit fra min hukommelse. Jeg er valgt i Brøndbykredsen, og jeg har stået ved Ishøj Station og kigget på noget af det nye byggeri og talt med nogle af borgerne i kommunen. De fortalte mig om de her flotte nye lejligheder, men de sagde også til mig, at de var rigtig dyre. Så det var frit fra min hukommelse, at det var til 15.000 kroner om måneden, og der har jeg taget fejl.

På trods af fejlen mener Karen Ellemann stadig, at de almene boliger generelt er for dyre:

- Altså min pointe er jo sådan set helt overordnet at sige, at jeg synes, det er problematisk, at de nybyggede almennyttige familieboliger er for dyre. De er svære for familier at betale, hvis ikke man har masser af penge til rådighed.

Nye almene boliger er dyrere end ældre

En gennemsnitlig størrelse for en familiebolig er 79 kvadratmeter og koster i gennemsnit 4.970 kroner om måneden eksklusiv forbrug.

Der er dog en tendens til, at de nybyggede boliger både er større og har en højere husleje end dem, der blev bygget tidligere. Det er dog naturligt, at der er forskel på huslejen på nye og gamle almene boliger, forklarer Hans Thor Andersen, som er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut:

- Nye almene boliger bliver jo bygget til den pris, det koster at anskaffe grund og materialer og opføre bygningen. De gamle er jo opført på et eller andet tidspunkt, hvor prisniveauet og lønningerne var lavere, og derfor er boligprisen eller huslejen også lavere, siger han.

Boliger, der er bygget efter 2010, koster ifølge Landsbyggefonden i gennemsnit 7.128 kroner om måneden uden forbrug og er 95 kvadratmeter. Men det er altså stadig halvdelen af det beløb, som Karen Ellemann nævnte i Debatten.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk