Faktatjek: Regeringen roder rundt i egne ulighedstal

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har ikke styr på de fakta, regeringen har fremlagt, om ulighed i forbindelse med skatteudspillet. Det fortæller Detektor.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © (c) Scanpix)

Selv om regeringens skatteudspil øger uligheden i Danmark, vil vi ifølge regeringens ministre fortsat være i top målt på lighed.

- Hvis man gennemfører alle de pakker, vi præsenterer her tirsdag, onsdag og torsdag, så vil Danmark stadig være et mere lige land end både Sverige og Tyskland, lød det fra økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), under fremlæggelsen af regeringens skatteudspil, hvorefter erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), supplerede med den nøjagtige placering:

- Det tredje mest lige land i verden.

Men Danmark vil ikke være det tredje mest lige land i verden, efter regeringens skattepakke er gennemført. Det viser regeringens egne tal. Og går man tallene efter, viser det sig faktisk, at Danmark heller ikke i dag er det tredje mest lige land i verden.

Kludrer rundt i egne tal

Havde Brian Mikkelsen orienteret sig i det skatteudspil, som han var igang med at fremlægge, ville han have opdaget, at påstanden om Danmarks tredjeplads ikke holder vand.

På side 18 i udspillet kan man nemlig se et diagram, der viser ginikoefficienten for en række lande. For Danmark vises ginikoefficinten både før og efter regeringens skatteudspil - også kaldet Jobreformens fase II. Og medtager man effekten af regeringens varslede tiltag, ligger Danmark ikke på en tredjeplads.

(© Regeringen.dk)

Brian Mikkelsen skriver i en mail til Detektor, at påstanden om Danmarks tredjeplads handlede om Danmarks nuværende situation, og altså ikke om situationen efter effekterne af Jobreformens fase II er slået igennem, som ellers var det, Simon Emil Ammitzbøll talte om.

- Jeg udtalte mig om situationen i dag på baggrund af statistikker fra Jobreform 2-pjecen (figur 2.7) og "Redegørelse om Vækst og Konkurrenceevne" (figur 18.1.). Min pointe var, at Danmark er et af de mest lige samfund i verden, og det var en kort kommentar i slutningen af pressemødet, som der ikke var lejlighed til at uddybe i situationen.

Detektor har for to uger siden bedt Finansministeriet om at sende de nøjagtige tal bag diagrammet, de selv har lavet. Men på trods af den lange deadline har det ifølge ministeriet ikke været muligt at skaffe tallene.

Tallene dækker ikke verden

Selvom tabellen i udspillet placerer Danmark på en tredjeplads forud for jobreformens effekter, er der dog stadig problemer med Brian Mikkelsens påstand. Han siger nemlig, at Danmark er nummer tre i verden, men tabellen i skatteudspillet indeholder kun 21 lande. Ser man på tallene for alle OECD-lande, ryger Danmark ned på en fjerdeplads.

Brian Mikkelsen erkender da også i en mail til Detektor, at Danmark ikke ligger nummer tre i verden:

- Jeg er efterfølgende blevet gjort opmærksom på, at Slovakiet ikke indgår i Jobreforms-figuren, hvilket betyder, at Slovakiet med de nyeste tal er hoppet ind lige foran Danmark, der derfor er på en fjerdeplads.

Detektor har også spurgt Finansministeriet, hvorfor de har udeladt en række lande i diagrammet i skatteudspillet. Men heller ikke dét har ministeriet svaret på.

Usikkert at sammenligne på tværs af lande

Uanset Danmarks placering, skal man i det hele taget være påpasselig med at tolke for meget på internationale sammenligninger af ulighed. Der er nemlig stor usikkerhed ved tallene, fortæller specialkonsulent hos Danmarks Statistik, Jarl Quitzau.

- De enkelte lande opgør uligheden forskelligt. I nogle lande er det baseret på spørgeskemaundersøgelser, og i andre lande, herunder Danmark og de nordiske lande, bruger man registerdata. Og så længe, man bruger forskellige datakilder, skal man passe på med at tolke på sammenligninger på tværs af lande. Specielt når forskellen på landenes ginikoefficient er så lille.

Se flere faktatjek i Detektor i aften på DR2 klokken 21.

Facebook
Twitter