Faktatjek: Tidligere uddannelsesminister snubler i fakta om uddannelsesloft

De danske erhvervsakademier er blandt de uddannelsesinstitutioner, der bliver allerhårdest ramt af uddannelsesloftet. Det påstod tidligere uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) forleden. Men det er ikke korrekt, fortæller Detektor.

Erhvervsakademierne er ikke hårdest ramt af det uddannelsesloftet. Det påstod Sofie Carsten Nielsen (R) ellers forleden. (Foto: © Simon Skipper, (c) Scanpix)

Debatten om uddannelsesloftet tog igen fart, da regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for nylig lempede reglerne. Uddannelsesordfører og tidligere uddannelsesminister for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, tog også del i debatten.

- Erhvervsakademierne, de korte uddannelser, hvor dem fra erhvervsuddannelserne kommer ind, det er nogle af dem, der bliver allerhårdest ramt af det her uddannelsesloft, sagde Sofie Carsten Nielsen i DR2 Dagen den 31. januar.

Men det er ikke helt korrekt, at erhvervsakademierne bliver allerhårdest ramt af uddannelsesloftet, fortæller DR2-programmet Detektor.

Professionsbacheloruddannelser vil først og fremmest rammes

Uddannelsesloftet betyder som udgangspunkt, at studerende med en videregående uddannelse ikke kan tage en uddannelse på samme eller lavere niveau end den uddannelse, de har i forvejen. Reglerne gælder dog kun, hvis man ønsker at starte på en ny uddannelse inden for seks år.

I 2014 var der 19 procent af dem, der begyndte en erhvervsakademiuddannelse, som ville være blevet ramt af uddannelsesloftet. Men det var hele 37 procent af dem, der begyndte en professionsbachelor og 33 procent af dem, der begyndte en bachelor, som ville være blevet ramt af uddannelsesloftet. Altså langt flere end for erhvervsakademiuddannelsen.

- Uddannelsesloftet vil først og fremmest ramme professionsbacheloruddannelserne. Det er de uddannelser, hvor folk, der har lyst til at tage uddannelse nummer to, kommer fra. Og det er også der, de søger hen og får uddannelse nummer to, siger Jakob Rathlev, områdechef for videregående uddannelser hos Danmarks Evalueringsinstitut.

Professionsbacheloruddannelser læses på både erhvervsakademier og professionshøjskoler, men der er flest, der læser dem på en professionshøjskole. Dermed rammes professionshøjskolerne altså hårdere end erhvervsakademierne, hvis man ser på antallet af studerende, der ville være blevet ramt af loftet.

Sofie Carsten Nielsen erkender fejl

Sofie Carsten Nielsen indrømmer over for Detektor, at hun fik formuleret sig forkert, da hun påstod, at erhvervsakademierne blev allerhårdest ramt af uddannelsesloftet.

- Jeg sagde det, fordi jeg egentlig gerne ville frem til pointen om, at erhvervsakademierne ofte ligger i de dele af Danmark, hvor der ikke ligger så mange andre uddannelsesinstitutioner. (…) mange af dem, der skifter uddannelse, de bor også ude i de her områder. Så det var den pointe, jeg egentlig gerne ville have frem. At det rammer ekstra hårdt i yderområderne. Men det er jo forkert, at det er selve erhvervsakademierne, der bliver ramt allerhårdest, siger hun til Detektor.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.