Faktatjek: Tjener en SOSU-hjælper under eller over 30.000?

FOA siger, at en SOSU-hjælper tjener 24.600 kroner, og rettede en skarp kritik mod Liberal alliances Joachim B. Olsen for at skyde langt forbi. Børsen mener, at politikeren ramte tæt på. Men hvem har ret? Faktisk begge to, fortæller Detektor.

Joacim B. Olsen (LA) skyder ”laaaaangt over”, hvad en SOSU-hjælper tjener. Sådan kunne man forleden læse på fagforeningen FOA’s Facebookside, efter at fagforeningen havde spurgt Joachim B. Olsen: "Hvor meget tjener en social- og sundhedshjælper i gennemsnit om måneden - før skat og pension?" i en artikel i deres fagblad.

Joachim B. Olsens bud var 30.000 kroner, og altså langt fra sandheden. FOA siger nemlig, at en gennemsnitlig SOSU-hjælper tjener 24.600 kroner om måneden. Den konklusion fik Dagbladet Børsen til at reagere. I en leder tager de Joachim B. Olsen i forsvar og henviser blandt andet til tal fra den liberale tænketank CEPOS. Her er tallet på omkring 31.717 kroner. Det har ført til en heftig debat mellem FOA og Børsen på blandt andet Twitter.

https://twitter.com/borsenopinion/status/861445562763288576

Men selvom de to parter har haft travlt med at debattere, hvad en SOSU-hjælper tjener, er der faktisk ikke nogen af dem, der tager fejl. Det fortæller lektor i Økonomi hos Københavns Universitet Mette Gørtz til Detektor:

- Der er ikke nogen af målene, der er rigtige eller forkerte. Det ser ud, som om at der i den her debat har været en anelse uklarhed eller i hvert fald noget forvirring omkring, hvad det var for nogle begreber, man talte om, siger hun.

Medregner forskellige ting

Årsagen til, at begge beløb kan være retvisende, er, at FOA og Børsen bruger to forskellige lønbegreber. FOA’s tal på 24.539 er det, der kaldes nettoløn. Det består af grundlønnen, som fagforeningen har aftalt med arbejdsgiveren. Oveni det kommer forskellige tillæg, som kaldes lokale og centrale tillæg.

Børsens tal er væsentligt højere, da det er det, der kaldes den samlede løn. Børsen har deres tal fra et notat, der er skrevet af CEPOS. Og her er lønnen på 31.717 kroner. Men for at komme frem til det beløb medregner CEPOS en række ting, som FOA udelader i deres tal. I CEPOS’ udregning er der medregnet natarbejde, feriepenge og overarbejde. Den helt store lønforskel ligger derudover i pensionen, som også er talt med i CEPOS’ tal.

Vigtigt at varedeklarere

Om man vælger at bruge det ene tal eller det andet, er ifølge lektor i økonomi Mette Gørtz ikke det vigtigste, da begge måder at opgøre løn på er rigtige. Men det er til gengæld vigtigt at være helt klar omkring, hvad man medregner, da der kan være stor forskel på lønningstallene.

- Det er rigtig vigtigt, når man taler om løn, at man gør det helt tydeligt, om det er løn inklusiv eller eksklusiv pension, siger Mette Gørtz.

FOA: Vores tal er fair

Detektor har spurgt Børsen, hvorfor de mener, at "sandheden tabte" i FOA’s artikel. Til det svarer lederskribent Lisbet Røge Jensen:

- Det tal, FOA brugte, er ikke forkert. Det er jo bare en bestemt måde at sammensætte de her puslebrikker, som en SOSU-hjælpers løn består af. Det, vi gør indvending imod - og den sandhed, der taber - det er sådan set, at Joachim B. Olsens bud, det ligger inden for skiven – et eller andet sted imellem 22.000 og 32.000 kroner, forklarer hun.

Men Forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen, holder fast i, at de har valgt det mest fair tal, da særydelser og pension ifølge ham ville skævvride billedet mere.

- Vi vil vise, hvad man har i fast indtægt. Hvad man får ind på sin lønkonto hver eneste måned. Det er det fair, rigtige billede af, hvad man tjener. Hvis vi havde brugt pensionen, så ville vi have fået en pension regnet ind, som er væsentligt lavere, end den de højtlønnede har, siger Dennis Kristensen til Detektor.

Se mere om faktatjekket i aften kl. 21.00 på DR2.