Faktatjek: Uddannelsesloft rammer ikke kun bachelorer

Uddannelsesloftet rammer først, hvis du har taget en bacheloruddannelse, lød det fra Jakob Engel-Schmidt (V). Men det er ikke korrekt, fortæller Detektor, som har set på, hvem der rammes af uddannelsesloftet.

De er ikke kun folk med en bacheloruddannelse, der bliver berørt af uddannelsesloftet. (Foto: © Sara Gangsted, (c) Scanpix)

Studerende i massevis har protesteret over de nye regler for dobbeltuddannelse - også kendt som uddannelsesloftet. En lov regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vedtog i december sidste år.

Da reglerne for nylig blev lempet, satte det igen gang i debatten – blandt andet i DR2 Dagen den 31. januar, hvor uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V) var gæst. Her forklarede han, at uddannelsesloftet først rammer, hvis du har taget en bacheloruddannelse:

- Reglerne om dobbeltuddannelse træder i kraft, hvis du har taget en bacheloruddannelse, sagde han.

Men man skal ikke nødvendigvis have en bacheloruddannelse for at blive berørt af uddannelsesloftet, fortæller DR2-programmet Detektor.

Erhvervsakademiuddannelser rammes også af loftet

Uddannelsesloftet betyder som udgangspunkt, at studerende med en videregående uddannelse ikke kan tage en uddannelse på samme eller lavere niveau, end den uddannelse, de har i forvejen. Reglerne gælder dog kun, hvis man ønsker at starte på en ny uddannelse inden for seks år.

I DR2-Dagen forklarerede Jakob Engel-Schmidt dog, at erhvervsakademiuddannelser ikke bør inddrages i diskussionen om uddannelsesloftet, da de ikke er på bachelorniveau. Men uddannelsesloftet omfatter alle videregående uddannelser under Uddannelses- og Forskningsministeriet, forklarer Jakob Rathlev, der er områdechef for videregående uddannelser hos Danmarks Evalueringsinstitut.

- Erhvervsakademiuddannelser er videregående uddannelser, og er derfor også omfattet af loftet, siger han til Detektor.

Det vil altså sige, at studerende med erhvervsakademiuddannelse som for eksempel byggetekniker ikke vil kunne læse en anden erhvervsakademiuddannelse som for eksempel kort- og landmålingstekniker i fremtiden. Medmindre de selvfølgelig venter seks år.

Jakob Engel-Schmidt erkender fejl

Det altså ikke kun, hvis man har taget en bacheloruddannelse, at de nye regler træder i kraft, hvilket Jakob Engel-Schmidt ellers påstod. Han erkender da også over for Detektor, at han fik formuleret sig forkert.

- Jeg har fejlet, og jeg ved ikke rigtig, hvordan det kan lade sig gøre, for jeg er blevet interviewet om det her emnefelt utroligt mange gange. Og det lykkes mig at sige tingene, som de er, de fleste af gangene, siger han og tilføjer:

- Når man fejler, må man krybe til korset, og det er det, jeg er i gang med nu.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften klokken 21 på DR2.