Faktatjek: V-Minister tager æren for SR-politik

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tog VK-regeringen initiativ til både Kræftplan I, II og III. Men det er ikke korrekt, fortæller Detektor.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som gik på barslesorlov i mandags, får strammet skruen en tand for meget, når hun påstår, at både Kræftplan I, II og III er blevet til på initiativ fra VK-regeringen. (Foto: Keld Navnftoft © (c) Scanpix)

Der bliver endnu engang tilført penge til kræftområdet. Denne gang i form af den såkaldte Kræftplan IV, som blandt andet er finansieret med Finansloven for 2017. Og skal man tro sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), skal den tidligere VK-regering have æren for at igangsætte de tre tidligere kræftplaner.

- Så ruller vi for alvor kræftplan 4 ud til gavn for patienterne. Og stor tak til de dygtige medarbejdere, der utrætteligt har arbejdet for at sikre bedre behandling og overlevelse af kræft i Danmark siden vi som VK regering i sin tid tog initiativ til kræftplan I, II og III, skrev Ellen Trane Nørby på Facebook lørdag eftermiddag.

Ellen Trane Nørby, som gik på barslesorlov i mandags, får dog strammet skruen en tand for meget, når hun påstår, at Kræftplan I, II og III er blevet til på initiativ fra VK-regeringen. Kræftplan I blev nemlig sat i gang flere år inden VK-regeringen kom til i 2001, fortæller Detektor.

SR-regeringen tog initiativ til kræftplan 1

Både kræftplan II og III blev sat i gang under VK-regeringen. Initiativet til den første kræftplan kom dog allerede i 1998, hvor Carsten Koch (S) var sundhedsminister i Poul Nyrup Rasmussens SR-regering.

Carsten Koch nedsatte en kræftstyregruppe, der blandt andet skulle komme med bud på, hvordan den danske kræftbehandling kunne forbedres. Og arbejdet i kræftstyregruppen resulterede i Kræftplan I, som blev fremlagt i starten af 2000.

Initiativet kom altså ikke fra VK-regeringen. Og det var heller ikke oppositions-politikere fra Venstre og Konservative, der tog initiativ til kræftplanen, fortæller Ib Valsborg, der var departementschef i Sundhedsministeriet under SR-regringen og i Indenrigs- og Sundhedsministeriet under den efterfølgende VK-regering.

- Jeg kan tydeligt huske situationen omkring indsatsen mod kræft. Det var Kræftens Bekæmpelse, der pressede på for at få flere midler. Og det var sådan Kræftplan I startede. Men initiativet til kræftplan I kom fra SR-regeringen. Men det var altså noget, der havde været under opsejling et stykke tid - ikke mindst i den offentlige debat, siger han til Detektor.

Venstre: At der var "forarbejde" er velkendt

Da Ellen Trane Nørby er på barselsorlov, har hun ikke haft mulighed for at stille op til interview med Detektor. Men Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, skriver følgende til redaktionen:

- At der gik et fagligt forarbejde, der tog sit afsæt helt tilbage i 1998, forud for den første kræftplan er velkendt og ministerens opdatering siger da på ingen måde at det ikke er tilfældet, men at de tre kræftplaner og nu den fjerde for alvor er initieret og udrullet under VK, siden V og nu VKLA-regeringen tror jeg er ligeså velkendt. Under SRSF regeringen blev den sidste del af kræftplan III tilsvarende udrullet.

Se flere faktatjek i Detektor på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter