Faktatjek: V-politiker laver forkert kobling mellem Islam og mangel på julepynt

Venstres Kristian Pihl Lorentzen erkender, at han tog fejl, da han skrev, at den manglende julepynt på Nørrebrogade i København er udtryk for et knæfald for andre religioner. Det fortæller Detektor.

Den manglende julebelysning på Nørrebro i København skyldes ikke "misforstået tolerance og knæfald for andre religioner", som Kristian Pihl Lorentzen (V) ellers skrev på Facebook i weekenden. (Foto: JEANNE kORNUM © (c) Scanpix)

Københavns Nørrebro-kvarter tiltrak stor opmærksomhed i weekenden, da bydelens manglende julepynt resulterede i demonstrationer med 11 anholdte og bål i gaden. Og det var ikke kun på gadeplan, at den manglende julepynt satte sindende i kog. Fraværet af gran-guirlander fik også flere politikere til tasterne. Blandt andre Venstres Kristian Pihl Lorentzen.

- Det er en helt forkert udvikling, hvis man i et anfald af misforstået tolerance og knæfald for andre religioner dropper julebelysning, juletræer og julepynt visse steder i landet, fx på Nørrebrogade i København, skrev Kristian Pihl Lorentzen i lørdags på Facebook.

Den manglende julebelysning skyldtes dog hverken misforstået tolerance eller religion, fortæller Detektor. Kristian Pihl Lorentzen har rettet fejlen.

Lokaludvalgsformand: Det handler om økonomi

Den manglende julebelysning på bydelens hovedgade, Nørrebrogade, skyldes, at Nørrebro Lokaludvalg har besluttet, at de ikke vil støtte julebelysning i år. Men beslutningen har ikke noget at gøre med ”misforstået tolerance og knæfald for andre religioner”, forklarer formand for Lokaludvalget, Mogens Petersen:

- Vi fik simpelthen ansøgningen om støtte, efter ansøgningsfristen var udløbet. Vi kunne så have valgt at fordele alle støttekronerne forfra, da vi modtog ansøgning om støtte til julebelysning. Men det valgte vi ikke at gøre - blandt andet i respekt for de ansøgere, der havde søgt til tiden. Men det har overhovedet ikke noget at gøre med religion, siger han og tilføjer, at lokaludvalget har et ønske om at bruge færre penge på julebelysning.

- Tidligere har vi finansieret en ret stor del af omkostningerne, hvis man ser det i forhold til hvor mange midler, vi har i lokaludvalget. Og vi har faktisk finansieret en stor del af indkøbet til de julekæder, som handelsforeningen nu har liggende. Så vi så gerne, at de handelsdrivende betalte en større del af kagen, siger han.

Mangel på opbakning fra store butikskæder

Det er Nørrebro Handelsforening, der står for julebelysningen på Nørrebrogade. Hans Mejlshede, som er formand for foreningen, fortæller til Detektor, at han søgte om støtte til projektet fra Lokaludvalget, så snart han blev bekendt med ansøgningsfristen. Men det var altså for sent.

Formanden fortæller samtidig, at foreningen ikke kan dække omkostningerne alene og er derfor afhængig af økonomisk støtte fra lokaludvalget.

- Hvis vi ikke får støtte, kommer der ikke julepynt. Selvom vi hvert år indsamler bidrag fra de handelsdrivende på Nørrebro, kan vi simpelthen ikke indsamle nok penge, siger Hans Mejlshede og understreger, at pengemanglen ikke skyldes manglende støtte fra butikker med muslimske ejere.

- Det er ikke sådan, at det er butikker med muslimske ejere, der ikke bakker op. Opbakningen fordeler sig ikke efter religion, siger han og tilføjer:

- Men der er mange små butikker på Nørrebrogade, som ikke får noget ud af at bidrage til julepynt, for eksempel små frisører, som jo ikke får flere kunder på grund af julepynt. Til gengæld er der store landsdækkende kæder, som ikke bidrager. Og nogle af dem har ellers glæde af øget julehandel i form af øget omsætning.

Pihl Lorentzen erkender fejl

Kristian Pihl Lorentzen erkender over for Detektor, at Facebook-opdateringen var forkert:

- Jeg må jo erkende, at jeg var lidt for hurtig på aftrækkeren. Det har ikke noget at gøre med Islam. Jeg havde en klar opfattelse af, at det var religiøst betinget, men det var det ikke. Og når man har lavet en fejl, skal man rette den. Og det har jeg så gjort, siger han og henviser til, at han nu har ændret opslaget, så det ikke længere handler om situationen på Nørrebro.

Hvorfor sletter du ikke bare opslaget?

- Det er jo en generel debat, jeg rejser der. Men jeg vil ikke relatere den til situationen på Nørrebro, for det har jeg ikke belæg for at sige. Så det er korrigeret, siger han og tilføjer:

- Man skal være ordentlig. Vi skal have dyb respekt for andre religioner. Men vi skal bare ikke have situationer, hvor danske skikke undertrykkes. Men det er så heller ikke tilfældet på Nørrebro.

Nørrebro Handelsforening sendte i går en ansøgning om støtte til juleudsmykning af Nørrebrogade i 2017. De søger dog et mindre pengebeløb, end de gjorde i år.

FacebookTwitter