Faktatjek: Venstres "løft" til fødeafdelinger er et minus

Sundhedsministeren bryster sig med, at øremærke 50 millioner kroner ekstra om året til landets fødeafdelinger. Men de fjerner samtidig en bevilling på 75 millioner kroner, fortæller DR2-programmet Detektor.

Ifølge Ellen Trane Nørby har Venstre-regeringen afsat 50 millioner kroner ekstra om året til at løfte landets fødeafdelinger. Men Venstre sløjfer samtidig en ekstra bevillig på 75 millioner kroner. (Foto: © Uffe Weng, (c) Scanpix)

Klinikchefen for Rigshospitalets fødeafdeling har for nyligt sagt sit job op i protest. Det har fået debatten om de fødendes sikkerhed til at blusse op atter engang. Og landets nye sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, sagde i den forbindelse sådan her:

- Vi har jo afsat 50 millioner kroner ekstra i år øremærket til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger. Og vi afsætter også 50 millioner kroner hvert år i de kommende år.

Men hvad ministeren ikke fortæller er, at regeringen samtidig fjerner en ekstra bevillig på 75 millioner kroner om året, fortæller DR2-programmet Detektor.

- Det er en beskæring i forhold til de ambitioner, der var udmeldt af den tidligere SR-regering. Så er det jo en nedprioritering af fødeområdet da det øremærkede tilskud i Venstre-regeringen er 25 millioner lavere om året, forklarer professor ved KORA, Jakob Kjellberg.

Giver med den ene hånd – fjerner med den anden

I Finansloven for 2016 kan man læse, at Venstre-regeringen indgik en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om, at "Styrke indsatsen på hospitalernes fødeafdelinger".

Partierne vedtog, at der skulle øremærkes 50 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2019 til landets fødeafdelinger. Præcis som ministeren siger. Men i samme Finanslov står der, at Venstre-regeringen fjerner en bevilling, som den tidligere SR-regering med støtte fra Enhedslisten og SF havde planer om at give til fødeafdelingerne, på 75 millioner kroner årligt fra 2016 til 2018.

Der er stadig ekstra penge til fødeafdelingerne, men de får bare 25 millioner kroner mindre om året, end hvad bevillingen i Finansloven for 2015 lagde op til.

Usikkert hvad der sker

Når økonomien for det kommende år skal vedtages, så skal være flertal for Finansloven. Derfor er der ingen garantier for, at det bliver implementeret, når man planlægger bevillinger længere frem, forklarer Jakob Kjellberg:

- Hvis SR-regeringen ville have været fortsat med det samme parlamentariske flertal og så videre, så er der da en god chance for, at man ville være kommet i mål med det. Men det kan man jo aldrig garantere på den anden side af et valg.

- Så man kan se på de her ting fra flere sider, siger han til Detektor.

Minister: Spørg SR-regeringen

Detektor ville gerne have spurgt den nye sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, om det har ikke et ikke hører med til historien, at regeringens godt nok tilfører 50 millioner kroner men samtidig afskaffer en øremærket bevilling på 75 millioner kroner.

Ministeren har ikke haft mulighed for at stille op til interview med Detektor, men har sendt en mail til redaktionen.

"Jeg er glad for, at I på Detektor er enige i, at det er faktuelt korrekt, at regeringen har afsat 50 mio. kr. årligt til at løfte kvaliteten på landets fødeafdelinger i perioden 2016-2019. Som sundhedsminister i den siddende regering står jeg gerne på mål for den førte sundhedspolitik, men hvis I vil stille spørgsmål om den tidligere SR-regerings planer på sundhedsområdet, må I adressere dem til et af de to partier, som dengang sad i regering."

Se mere i Detektor i aften klokken 21 på DR2