Faktatjek: Vil Bitcoin bruge lige så meget strøm som hele verden i 2020?

Ifølge finans.dk vil Bitcoin i 2020 bruge lige så meget strøm som hele verden. Men prognosen er forkert og overdreven, vurderer klimaeksperter.

Bitcoin kommer næppe til at bruge hele verdens strømforbrug, uanset hvor meget kursen kommer til at stige. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Flere medier har skrevet, at den digitale valuta Bitcoin allerede nu sluger lige så meget strøm som Danmark. Og Jyllands-Postens site finans.dk påstår, at Bitcoin om to år vil bruge lige så meget strøm som hele verden.

Men prognosen bygger på så usikre tal, at historien ikke skulle have været bragt, erkender Steen Rosenbak, der er chefredaktør for finans.dk:

- Prognosen er formentlig usandsynlig og forkert. Det kan man med ro i sindet sige, siger han i DR2-programmet Detektor, som har faktatjekket påstanden.

Kommer aldrig til at ske

Prognosen stammer fra hjemmesiden Power Compare, der sammenligner elpriser i England, og de skriver i en mail til Detektor, at det deres udregning viser, selvfølgelig aldrig kommer til at ske i den virkelige verden.

Power Compare har lavet en simpel fremskrivning, hvor Bitcoins strømforbrug stiger med 30 procent hver eneste måned, og den metode møder kritik fra Jonathan Koomey, der er professor på Stanford Universitet og ekspert i datacentres energiforbrug:

- Disse simple fremskrivninger er næsten altid forkerte og vurderet alt for højt, siger han.

Finans.dk har valgt at rette artiklen, efter Detektor har gjort dem opmærksom på de usandsynlige beregninger.

Flere fejl i artikler om Bitcoins strømforbrug

Finans.dk og flere andre medier - herunder også DR - har desuden skrevet, at Bitcoin allerede i dag bruger lige så meget strøm som Danmark, men heller ikke den historie er korrekt.

Både det tal og Power Compares prognose frem mod år 2020 bygger på beregninger fra IT-konsulenten Alex de Vries. Han har på sin hjemmeside Digiconomist lavet en model, der beregner Bitcoins strømforbrug. Modellen bygger på en forudsætning om, at når Bitcoins værdi stiger, vil strømforbruget også stige.

- Efter min overbevisning er Digiconomists tal meget højere, end hvad der rent faktisk er rigtigt. Den metode, de bruger, er ikke en, jeg ville anbefale, siger Jonathan Koomey og henviser til, at man ikke blot kan vurdere strømforbruget ud fra værdien af Bitcoin.

Bitcoin bruger meget strøm

Selvom påstandene i medierne ikke er korrekte, så er der ingen tvivl om, at Bitcoin bruger meget computerkraft og dermed strøm, og det skyldes det sikkerhedssystem, der ligger bag Bitcoin. Men det er ikke muligt at sige præcist, hvor meget strøm det bruger.

Det har imidlertid heller aldrig været formålet med hjemmesiden Digiconomist, forklarer Alex de Vries:

- Jeg kommer måske frem til et tal, der er for højt eller for lavt, men uanset hvad er det ikke vigtigt, fordi Bitcoin bruger sindssygt meget strøm, siger han.

Se mere om Bitcoin i Detektor i aften kl. 21.00