Faktatjek: Voldtægtstal bliver brugt forkert

Ifølge debattør Emma Holten bliver 4.000 kvinder hvert år voldtaget i Danmark. Og lignende tal er blevet præsenteret af både Metroxpress og TV2. Men både medierne og Emma Holten bruger tallene forkert, fortæller DR’s Detektor.

Ifølge debattør Emma Holten udsættes 4.000 kvinder hvert år for voldtægt i Danmark. Men påstanden er udokumenteret, fortæller DR's Detektor. (Foto: Jeppe Bjørn © (c) Scanpix)

Flere medier har det seneste halve år sat fokus på antallet af voldtægter i Danmark. Og i sidste uge satte også debattør Emma Holten tal på omfanget.

- Vi har 4.000 voldtægter i Danmark hvert år. Det er vi nødt til at få gjort noget ved. Og det kommer altså fra en kultur, som ikke har respekt for kvinders krop og kvindernes ret til at samtykke. Det skal børn og unge simpelthen lære. Det skal vi tage alvorligt. Og det skal politikerne prioritere, lød det, da hun gæstede TV2-News den 30. marts.

Lignende tal er tidligere blevet brugt af både TV2 og Metroxpress, som begge fortæller, at antallet af voldtægter ligger på omkring 3.600 om året.

Tallene stammer fra den såkaldte offerundersøgelse, som laves af blandt andre Justitsministeriets Forskningskontor. Men her lyder det, at tallene ikke kan bruges til at konkludere, hvor mange kvinder, der udsættes for voldtægt.

- Vores undersøgelse viser ikke, hvor mange kvinder, der voldtages hvert år. Det er simpelthen en forkert måde at bruge tallene på, fortæller chefkonsulent i Justitsministeriets Forskningskontor, Anne-Julie Boesen Pedersen, til DR’s Detektor.

Tvangssamleje og voldtægt er ikke det samme

I offerundersøgelsen er en gruppe kvinder hvert år fra 2008 til 2014 spurgt, om de har været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå. Men tvangssamleje og voldtægt dækker ikke over det samme, fortæller Anne-Julie Boesen Pedersen.

- Tvangssamleje omfatter mere end voldtægt og er et bredere begreb. Det omfatter også episoder, som kvinderne ikke vurderer som en kriminel handling, siger Anne-Julie Boesen Pedersen og tilføjer:

- Det er vigtigt at være præcis omkring, hvad det er, man taler om. Taler man om kvindernes egen subjektive oplevelse af at have været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå, eller taler man om voldtægt i juridisk forstand. De to begreber vil ikke dække over det samme.

Tal dækker også over forsøg på tvangssamleje

Medierne gør specielt brug af resultaterne fra 2013 og 2014, hvor henholdsvis 3.600 og 4.200 kvinder ifølge offerundersøgelsen er blevet tvunget eller forsøgt tvunget til samleje. Og det er vigtigt at nævne, at tallene også dækker over forsøg på tvangssamleje, påpeger Anne-Julie Boesen Pedersen.

- Det er vigtig at være opmærksom på, at tallene også inkluderer kvinder, der har oplevet forsøg på tvangssamleje. Og det drejer sig cirka om halvdelen af kvinderne hvert år, siger hun til Detektor.

Ministerie: Vores tal er usikre

Offerundersøgelsens opgørelser over, hvor mange kvinder, der har været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå, er tilmed forbundet med stor usikkerhed, fortæller Anne-Julie Boesen Pedersen.

- Det er heldigvis, kan man sige, en meget lille andel af kvinderne, der angiver, at de har været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå. Men når man bruger sådan et lille antal til at udregne, hvor stor en andel det dækker i hele befolkningen, skal der meget få kvinder til, at udregningerne på landsplan ændres, fortæller Anne-Julie Boesen Pedersen og tilføjer, at det er vigtigt, at medierne referer korrekt til undersøgelsen.

Emma Holten erkender fejl

Emma Holten erkender over for DR’s Detektor, at tallet er usikkert og påpeger samtidig, at det er en fejl, at hun ikke nævner, at tallet også dækker over forsøg på tvangssamleje.

- Det er min fejl, at jeg ikke får skelnet mellem, hvad der er forsøg, og hvad der ikke er. Men generelt ved man jo ikke nok om det her emne i Danmark. Jeg tror faktisk, at tallet er højere. Men vi mangler helt klart dokumentation. Tallene er simpelthen for dårlige.

Hvorfor bruger du dem så?

- Det er det bedste, vi har, siger hun.

Emma Holten mener ikke, det er et problem at sidestille tvangssamleje med voldtægt.

- I den virkelige verden mener jeg, at tvangssamleje og voldtægt er det samme, selvom det muligvis forholder sig anderledes i en retssal. Konsekvenserne er jo de samme for ofrene, siger hun.

Detektor har spurgt TV2 og Metroxpress, om de ønsker at kommentere faktatjekket. TV2 er ikke vendt tilbage på Detektors henvendelse og Metroxpress har ikke ønsket at kommentere faktatjekket.

Metroxpress har efter artiklens udgivelse kontaktet Detektor, og slået fast, at det ikke er korrekt, at de ikke ønsker at kommentere faktatjekket, og de har samtidig sendt følgende kommentar i en mail til Detektor.

- Det burde have stået klarere i den pågældende artikel, at de 3.600 sager i justitsministeriets offerundersøgelse både inkluderer både voldtægter og voldtægtsforsøg. Det erkender jeg. Justitsministeriets forklaring er dog tæt på ordkløveri - for som offer er det at blive tvunget til sex altså det samme som at blive voldtaget. Undersøgelsen handler om offerets opfattelse af, hvad hun eller han har været udsat for, skriver journalist på Metroxpress Lars Fogt.

Se mere om faktatjekket i Detektor i aften kl. 21 på DR2.