Falck får historisk bøde på 30 millioner kroner i Bios-sag

Falck er dømt historisk hårdt for at have brudt konkurrenceloven.

Falck er blevet idømt en bøde på 30 millioner kroner i Københavns Byret for at have brudt konkurrenceloven i sagen om ambulancefirmaet Bios. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Falck har fået en bøde på 30 millioner kroner i Københavns Byret for at have brudt konkurrenceloven i sagen om ambulancefirmaet Bios. Det er den største bøde, der nogensinde er givet i en konkurrencesag i Danmark.

- Det understreger, at der har været tale om en meget alvorlig sag, siger Niels Dengsø Kjærsgaard, der er specialanklager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - bedre kendt som bagmandspolitiet - i en pressemeddelelse.

Falck skal betale bøden for groft uagtsomt at have misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester fra august 2014 til oktober 2015. Dengang overtog Bios ambulancedriften fra Falck i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.

Bios var dengang et nystiftet dansk-hollandsk selskab, som havde vundet udbuddet af ambulancedriften i Region Syddanmark. Den danske del af selskabet gik konkurs i juli 2016.

Konkurrencerådet anmeldte tidligere i år Falck til SØIK. Konkurrencerådet vurderede, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester og dermed brudt konkurrencelovgivningen.

Det er en vurdering, som Københavns Byret altså er enig i.

Konkurrencerådet har tidligere afdækket, hvordan Falcks strategi over for Bios var at formidle negative historier om Bios til presse og medarbejdere. Derudover forsøgte Falck målrettet at påvirke de ambulancereddere, der overvejede et job hos Bios.

- Det er dybt skadeligt, når en virksomhed misbruger sin dominerende position på et marked. Derfor er vi hos SØIK tilfredse med, at straffesagen mod Falck i dag er blevet afsluttet i Københavns Byret med en bøde, siger Niels Dengsø Kjærsgaard.

En meget alvorlig overtrædelse

I forbindelse med dommen er der lagt vægt på, at Falcks adfærd betragtes som 'en meget alvorlig overtrædelse' af konkurrenceloven. Ifølge loven skal der derfor som udgangspunkt gives en bøde på mindst 20 millioner kroner.

- Når man som Falck er dominerende på et marked, har man en særlig forpligtelse til ikke at skade den effektive konkurrence. Den pligt tilsidesatte Falck ved at arbejde efter en strategi, der havde til hensigt at skade konkurrenten Bios' image, siger Jacob Schaumburg-Müller, der er vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, i pressemeddelelsen.

I forbindelse med dommen er der også lagt vægt på, at Falck har samarbejdet med SØIK efter politianmeldelsen, og at Falck har betalt en erstatning til blandt andet Region Syddanmark og Bios. I alt har Falck betalt 152,5 millioner kroner i erstatning.