Falsk caster narrede piger til at tage tøjet af og filme sig selv: 'Jeg har forsøgt at stoppe mange gange'

Eksperter fortæller, at den falske casters metoder er 'skræmmende kreative'.

DR har været i kontakt med mere end 25 kvinder og piger, der med samme metode og materiale er blevet forsøgt snydt til at sende seksuelle videoer eller deltage i en skype-casting, hvor de blandt andet skulle smide tøjet eller røre ved sig selv. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Den falske caster har siden 2018 gjort sig umage for at snyde unge kvinder, der tror, de er i gang med at blive castet til en hovedrolle i en ny dansk film eller Netflix-serie.

DR har været i kontakt med mere end 25 kvinder og piger, der med samme metode og materiale er blevet forsøgt snydt til at sende seksuelle videoer eller deltage i en skype-casting, hvor de blandt andet skulle smide tøjet eller røre ved sig selv.

Et af ofrene var 15 år, da den falske caster kontakter hende og snyder hende til at sende en video.

I juni sigtede Nordsjællands Politi en 33-årig mand fra Hillerød i sagen, men de ønsker ikke på nuværende tidspunkt at oplyse, hvor mange ofre deres efterforskning involverer. Den sigtede samarbejder med politiet og er ikke varetægtsfængslet.

Den sigtede i sagen vil ikke stille op til interview, men skriver i en mail til DR, at 'da der er en verserende straffesag, har jeg ingen kommentarer til omfang. Med hensyn til alder er jeg bekendt med, at der er tilfælde med en pige under 18. Men jeg har ikke været bekendt med pågældendes alder, forklarer den sigtede i en mail til DR. I en mail til DR2+ dokumentarserien Den Falske Caster skriver han:

- Jeg har forsøgt at stoppe mange gange. Hver gang lukkede jeg alting ned og slettede alting. Så tænkte jeg, at jeg ikke ville kunne gøre det igen, fordi alt materialet skulle laves igen. Men det er ligesom stofmisbrugeren, der ødelægger sin sprøjte og så bilder sig selv ind, at han aldrig tager stoffer igen, skriver den sigtede.

En af dem, der føler sig snydt af den falske caster, er 'Christina', der var i start-tyverne, da hun blev snydt til tage tøjet af og røre ved sig selv til skypecastingen. Hun fortæller i DR2+ dokumentarserien 'Den Falske Caster', at perioden efter castingen var svær. Hun er anonym, fordi hun ikke har fortalt det til flere af sine bekendte.

- Jeg kunne ikke finde hoved og hale i, hvad der var rigtigt og forkert, og jeg når faktisk at skrive til en selvmordschat, fordi jeg tænker, at det her kan jeg ikke rumme, siger Christina.

Skræmmende metode

Opdigtede manuskripter, falske e-mails og stemmeforvrængning er blot nogle af de metoder, som DRs research peger på, at den falske caster har brugt i sin jagt på at få kvinderne til at blotte sig og dele seksuelle videoer.

- Den Falske Caster er desværre meget kreativ og har gjort et skræmmende omstændigt arbejde for at lykkes med sin svindel og krænkelser, forklarer Christian Mogensen, der er senionskonsulent hos Center for Digital Pædagogik, der har set DRs research:

- Det understreger, at det er super vigtigt at være opmærksom på, hvilke metoder gerningsmændene i de her sager bruger, så vi kan forhindre det.

Det samme konkluderer Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet. Han fortæller, at digitale krænkelser af børn og unge er i stigning.

- Det er et stort og voksende problem. Børnelokkeren, som normalt stod på legepladsen, er nu flyttet på nettet og skaber kontakten der og bruger alle muligheder i den digitale kontakt, siger Kuno Sørensen

'Jeg håbede at min drøm ville gå i opfyldelse'

Det hele startede som en positiv oplevelse for Christina, der var i starten af tyverne, da den falske caster kontaktede hende.

Hun blev virkelig glad, da en caster, der udgav sig for at hedde Maria Brandstrup Larsen, fandt hende på en casting-hjemmeside og tilbød en chance for at få en rolle i en ny stor dansk film. Hun tænkte: 'Selvfølgelig skal jeg det'.

- Gode ting kan ske og drømme kan gå i opfyldelse, siger Christina om, hvad hun tænkte dengang.

Derfor svarede hun spændt tilbage i håbet om at få rollen.

Hun bliver bedt om at udfylde nogle dokumenter og får så at vide, at hun er blevet valgt til Casting prioritet 1. Efterfølgende modtager hun en liste over, hvordan hun skal forberede sig til en casting på Skype:

Troværdigt setup

Skypecastingen starter med, at en kvinde dukker frem på skærmen. Hun vinker ind i skærmen og sidder på et skrivebord med en kop kaffe.

En kvindestemme siger hej og velkommen til castingen. Christina sidder foran skærmen i den anden ende af opkaldet. Hun har på forhånd fået besked på, at hun skal sidde i bar overkrop med et håndklæde viklet rundt om sig.

Den falske caster har ifølge DRs research fundet en video af en kvinde, som i virkeligheden er en reklame, på nettet og sat den til at køre i ring og har brugt et stemmeredigeringsprogram til at lyde som en kvinde:

- Det er ret slavisk, og jeg får en følelse af, at hun har været igennem det mange gange før. Så det er ikke sådan noget, hvor vi sidder og hyggesnakker, fortæller Christina.

Først skal hun svare på nogle spørgsmål. Og så skal hun spille en prøvescene. Christina skal kaste sig rundt på sengen og sige de indøvede replikker. Det går hurtigt, og hun tænker, at det sikkert er fordi, der er mange, der skal castes.

Efter prøvescenen synes Christina selv, at det er gået godt. Det var anderledes, men sådan skal det være, tænker hun.

'Så bliver jeg bedt om at røre ved mig selv'

Så dukker der et stopur frem på skærmen. Den falske caster kalder det udfordringen. Den er på tid, og det gælder om at gøre, hvad der står på skærmen, fortæller Christina:

- Først skal jeg sige vulgære ord, mens jeg slikker mig rundt om munden. Der bliver lagt vægt på, at man skal vise, at man tør. Så bliver jeg bedt om at røre ved mig selv, mens jeg faker, at jeg får en orgasme. Jeg bliver bedt om at stønne.

Undervejs skriver den falske caster, at det skal være vildere og mere, fortæller Christina.

- Så kan jeg huske, at tiden er gået, og jeg tænker, hvorfor stopper det ikke? Og så ender det med, at jeg selv stopper det, siger Christina.

Christina får en besked: 'Det var fint. Tak for din casting. Du hører fra os.'

- Jeg sidder tilbage med et kæmpe tomrum, fordi at jeg på så kort tid nåede at slå hjernen så meget fra og slet ikke havde nogen kontrol over, hvad jeg gjorde. Samtidig med at jeg tænker: Hvorfor gjorde jeg det? Havde jeg overhovedet lyst? Og det havde jeg ikke - overhovedet, siger Christina.

En time efter får Christina en mail fra et casting-site. Der står, at der har været en falsk caster i omløb. Christina samler brikkerne og indser, at det ikke var en rigtig caster, hun havde skypet med.

- Så blev jeg rigtig ked af det. Og først der går det rigtig op for mig, hvad jeg har gjort. Jeg går i panik. Jeg syntes, det var så pinligt, at jeg var gået med på det, fortæller Christina.

Christina sover ikke hele natten, men finder modet til at fortælle det til sin mor dagen efter. Hun bryder sammen, og de bliver enige om at gå til politiet.

Afsløret af digitale fodspor

Den falske caster blev anholdt i juni, blandt andet fordi han er kommet til at efterlade sig digitale fodspor.

Flemming Kjærside, der er politikommissær og leder af Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser, forklarer, at det kan sammenlignes med den analoge verden. Hvis politiet for eksempel kommer ud til et indbrud, så vil de lede efter fingeraftryk eller DNA, forklarer han:

- I den digitale verden leder vi i stedet efter digitale aftryk, som vi kan forfølge til at finde frem til gerningsmanden.

I sagen om den falske caster kunne den sigtedes navn findes i det, der hedder metadata.

Den falske caster har sendt manuskripter og castinghæfter til ofrene. Flere af ofrene har sendt disse filer til DR. I metadataen for tre af dokumenterne har DR fundet den sigtedes navn under titlen: “forfatter”.

Svar fra den sigtede

DR ville gerne have lavet et interview med den sigtede, men det har han afvist. Han har i stedet skrevet en mail til DR, hvor han blandt andet forklarer, hvordan han fandt frem til de unge kvinder.

Det var med hjælp af online casting sider, at den sigtede fandt frem til ofrene, skriver han i en mail til DR:

- Via online casting sider var det nemt at indstille et køns og aldersfilter og så derudfra sende beskeder. De har ikke gjort noget, som har gjort, at de er blevet udsat for det. Det er mig, der har haft en unormal afhængighed. Det er mig, som har gjort noget forkert - ikke dem, skriver den sigtede i en mail til DR.

Han fortæller, at han har haft brug for hjælp til at stoppe:

- Man lever på en måde et dobbeltliv. Det er ikke frygten for at blive opdaget, der er et problem - man vil jo i virkeligheden gerne opdages, så man kan få hjælp.

Flere af ofrene har efterspurgt svar fra den sigtede om, hvorfor han gjorde det. For Christina er det rart at vide, at det kunne være sket for hvem som helst. At det ikke var hendes skyld, fortæller hun:

- Det er egentlig meget rart, at han skriver det. Men jeg bliver også sådan lidt træt. Han kunne også have søgt hjælp. Det er jo ikke et spørgsmål om, at man skal opdages for at kunne få hjælp, siger Christina.

Præcisering: "...forklarer den sigtede i mailen og fortsætter:" er ændret til: "forklarer den sigtede i en mail. I en mail til DR2+ dokumentarseriem Den Falske Caster skriver han:

Facebook
Twitter