Falsk på Instagram - den lette vej til stjernestatus

I jagten på succes på sociale medier vælger nogle den lette løsning. Dyk med ned i en verden af falske følgere, hemmelige netværk og købte likes.

(Foto: © Adam Höglund, ColourBox)

Flere tusinde danskere følger med i bloggeren Mette Petersens liv, når hun uploader billeder og videoer på Instagram.

De følger med, når hun twerker, åbner op om kærestesorger, eller vender sine tanker om at acceptere den, man er. De følger også med, når hun afholder konkurrencer for eksempelvis den sukkerfrie fødevareproducent Easis - for med godt 17.000 følgere er hun også interessant som reklamesøjle for virksomheder.

Følgerne har derfor en helt konkret værdi for Mette Petersen. Tidligt i karrieren brugte hun også meget tid på at analysere sig frem til, hvad der kunne få antallet af følgere til at stige, eller hvorfor et billede fik så mange likes. Fik en anden blogger pludselig en masse nye følgere, blev det også bemærket.

Mette Petersen bruger som blogger blandt andet Instagram som platform til at nå sine følgere.

- Det er ikke sådan, at der var en intern konkurrence. Men jeg tror, man sammenlignede sig med dem, der mindede om en selv, forklarer hun.

- Der kunne man blive sådan: ”Årh, hvorfor har hun flere end mig”?

For to-tre år siden oplevede hun, at andre såkaldte influencere fik markant flere følgere på kort tid. De blev simpelthen købt. Mette Petersen besluttede sig derfor også selv at afprøve den strategi og købte derfor selv mellem 200-500 falske følgere.

- Det var egentlig bare for at prøve at se, om det gav mening – om det havde værdi. For selvfølgelig var jeg da nysgerrig. Det var dengang, jeg higede efter følgere, fortæller hun.

- Så snart jeg betalte, boomede det bare på min Instagram. Det var ikke noget med, at de kom gradvist – de kom på én gang

Flere oplever snyd

Mette Petersen er ikke den eneste influencer, der har erfaring med falske følgere – eller likes.

I en stikprøve, som DR Nyheder har lavet blandt 40 såkaldt premium bloggere hos BloggersDelight, svarer 37, at de har indtryk af, at der er influencere, som booster deres profil ved hjælp af falske følgere og likes.

30 af dem kender endda til specifikke influencere, der har gjort det.

Direktør i BloggersDelight, Henrik Akselbo, kan også genkende det billede. Virksomheden, der har otte år på bagen, har også afvist at samarbejde med Instagram-profiler, fordi deres følgerskare virkede mistænkelig.

- Når vi har stillet spørgsmål til følgerne, er der ligesom blevet tavst i den anden ende. Når de så ikke svarer, er det i hvert fald en indikation på, at der kunne være falske følgere, og at personen var fuldt bevidst om det, siger han.

De falske følgere er ikke svære at få fingre i. Nicolas Jørgensen er indehaver af en række af de danske sites, hvor likes og følgere kan købes som var det sko i en webshop.

Alle handler foregår digitalt, men alligevel har han en klar idé om, hvorfor hans kunder vælger at købe sig større på sociale medier.

- Det er en virkelig hård konkurrence, tror jeg. Det tager meget tid at skulle opbygge en profil med at lægge billeder op og være aktiv - og så er det her en form for genvej.

- Det er trods alt lettere at få den næste følger, når du har 10.000 følgere i stedet for 50.

Det er ikke kun ved at købe falske likes og følgere, en profil kan boostes til at se større ud.

I hemmelige grupper – såkaldte pods – kan Instagrammere også mødes og aftale at like og kommentere på hinandens indhold og derved hjælpe hinanden med at se større ud.

Sådanne pods har 13 ud af de 40 premium bloggere i vores stikprøve enten været eller er stadig medlem af.

'De havde bare købt alle de her følgere'

På Restaurant Brace i det indre København er samarbejder med influencere en del af markedsføringsstrategien.

Helt konkret får influencere med et interessant netværk en ”omgang på husets regning” mod til gengæld at omtale restauranten til deres følgere. I forsøget på at nå ud til potentielle restaurantgæster har restauranten også brændt fingrene på nogle af de influencere, der har henvendt sig til dem.

- Det viste sig så senere hen, at vi ikke fik noget omtale, og at de ikke fik likes på de her opslag. De havde bare købt alle de her følgere til at skabe et godt image af dem selv, siger PR-chef Julie Christensen.

- Vi har jo mistet penge på det og tid på det. Det er vi ikke interesserede i – vi har lyst til at have et samarbejde med de her professionelle influenter, som kan give os omtale, siger Julie Christensen.

Penge ud af vinduet

For Mette Petersen endte forsøget med de falske følgere ikke videre succesfuldt.

Bare få uger efter købet, forsvandt de nemlig igen – sandsynligvis opsnappet i nettet af Instagram selv.

"Det er snyd, du bedrager, og det er ikke reelt, det du ligger ud," siger Mette Petersen, der fraråder alle at købe sig til populariteten.

- Så jeg opdagede, at det ikke gav nogen mening for mig at bruge det. Det gav ingen værdi, det var bare penge ud af vinduet, fortæller hun.

I dag betyder antallet af følgere ikke længere det samme som tidligere.

- For mig er vigtigt, at jeg er mig selv. I dag afhænger min popularitet ikke af, hvor mange følgere jeg har. Jeg har det, jeg har på hjerte. Det budskab jeg gerne vil ud med; det smider jeg ud, og har man lyst til at følge med, så gør man det, og har man ikke, så er det helt fint.

Følg dækningen omkring falske følgere og likes her på dr.dk eller på Instagram-profilen @falskefolgere, hvor du også kan se endnu flere videoer om problematikken. Se desuden 21Søndag i aften, hvor der også er mere om falske følgere og likes.