Falske billeder af Donald Trump, der bliver anholdt, set af millioner på Twitter

Platformen, som blev brugt til at skabe billederne, har nu ændret retningslinjer.

Journalist Eliot Higgins har skabt 50 falske billeder, som viser Trump blive arresteret, ryge i fængsel og flygte derfra igen. Vandmærket 'falsk' er placeret af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.

Politiet i New York barrikaderede i mandags byen for at gøre gaderne klar til ventede protester fra opildnede Donald Trump-fans.

USA’s tidligere præsident havde nemlig varslet på sit sociale medie Truth Social, at han ville blive arresteret tirsdag.

Mediefolk ventede i spænding på en melding i sagen om Trumps mulige anholdelse. (Foto: © EDUARDO MUNOZ ALVAREZ, Associated Press)

Mediefolk og fremmødte demonstranter ventede i spænding, men intet skete. På sociale medier var historien midlertidigt en anden.

Her postede den britiske journalist Eliot Higgins 50 falske billeder på Twitter, som han havde skabt ved hjælp af kunstig intelligens.

Billederne viste alt fra Trump, der slås med politiet, til ekspræsidentens kreative flugt fra fængslet.

- Jeg lavede bare sjov. Jeg troede, at måske fem mennesker ville retweete det, siger Eliot Higgins til The Washington Post.

Billederne er i skrivende stund blevet set over fem millioner gange på det originale opslag, hvor journalisten tydeligt angiver, at billederne er falske.

Alligevel er de blevet brugt til at sprede misinformation om situation på blandt andet Facebook, skriver The Washington Post.

  • Vandmærket 'falsk' er placeret af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.
  • Vandmærket 'falsk' er placeret af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.
  • Vandmærket 'falsk' er placeret af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.
1 / 3

Nogle ord er forbudte

Journalist Eliot Higgins havde købt sig adgang til den nyeste version af en billedgenerator fra det amerikanske firma Midjourney, da han skabte sine billeder.

Her havde han skrevet en simpel tekst som: ‘Trump, der falder, mens han bliver arresteret’.

Sidenhen har Midjourney ændret sine retningslinjer. Det er nu ikke muligt at skrive ordet 'arrested'. Men det er stadig muligt at generere billeder ud fra teksten: 'Trump getting caught by police'.

Det er nu ikke længere muligt at skrive ordet 'arresteret' på platformen, hvor journalisten skabte de falske billeder af Trump. Skærmbillede: DR

Ifølge Sebastian Risi, forsker i kunstig intelligens ved IT-Universitet, er det en kendt praksis på nogle platforme, at virksomheder bandlyser bestemte ord for at undgå misbrug.

Dette kunne for eksempel være 'krig' eller 'bomber'. Derudover kan nogle platforme genere et vandmærke, så det er tydeligt, at et billede er falsk, forklarer han yderligere.

- Jeg prøvede på en af platformene at genere et billede af en flad jord. Det ville den ikke lade mig gøre. Måske for at stoppe mig fra at bruge det til at sprede misinformation, siger Sebastian Risi.

Ifølge Midjourneys retningslinjer må man ikke skabe billeder gennem tekst, som for eksempel er 'voldelig' og 'aggresiv'. Man må heller ikke skrive ordet 'sex'.

Kan man spotte et falsk billede?

Sebastian Risi spottede hurtigt, at billederne af Trump er falske, men utrænede øjne vil måske ikke opfange satiren med det samme.

- Nogle af billederne ser falske ud, mens andre ser ret realistiske ud. Især hvis man tager nogle billederne og photoshopper dem, så de ser endnu bedre ud, siger Sebastian Risi.

Der er dog nogle bestemte tegn, som man kan kigge efter, hvis man vil spotte et falsk billede.

- Teknologien kan især have svært ved at lave hænder. Så nogle hænder kan for eksempel have seks eller fire fingre, siger forskeren.

Da Sebastian Risi tjekkede billederne af Trump, lagde han hurtigt mærke til, at en af betjentene har alt for korte fingre.

En anden fejl på billederne ses, da Trump flygter fra fængslet i en orange fangedragt. I baggrunden ses et Mcdonalds-skilt, men teksten ved siden af staves 'Minonad'.

Men om blot et halvt år kan teknologien have udviklet sig så meget, at man ikke længere kan spotte sådanne småfejl, vurderer Sebastian Risi.

  • Vandmærker er tilføjet af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.
  • Vandmærker er tilføjet af DR. Foto: Eliot Higgins genereret af Midjourney.
1 / 2

Næste skridt er falske videoer

Mulighederne inden for kunstig intelligens har udviklet sig med raketfart inden for det seneste år, lyder det fra Sebastian Risi.

Med måneders mellemrum lancerer virksomhederne nemlig nye versioner af deres algoritmer, som skaber mere realistiske billeder, desto mere data man fodrer dem med.

- Det går ekstremt hurtigt lige nu. Det næste step bliver algoritmer, som kan lave tekst om til videoer. Så om seks måneder kan man måske se videoer af Trump, som går rundt i sin celle, siger Sebastian Risi.

Ifølge forskeren vil techgiganterne i fremtiden blive bedre til at overvåge deres platforme, så man hurtigere får angivet, hvorvidt billeder er falske eller ej.

Dette kan man gøre igennem andre teknologier, som udvikles til at skelne mellem falske og ægte billeder.

Billederne af Trump er i skrivende stund ikke angivet som falske på Twitter.