Familie på Sjælsmark ser frem til at komme 'tilbage til Danmark'

Regeringen har besluttet, at børn og deres familier skal flytte ud af Udrejsecenter Sjælsmark inden april 2020.

Ahmed Omidi og hans kone leger med sønnen Aydin. Familien ser frem til at kunne flytte ud af Udrejsecenter Sjælsmark, (Foto: DR Nyheder)

Tilværelsen på Udrejsecenter Sjælsmark har været tålelig for familien Omidi fra Iran, men de glæder sig til forandring.

Sjælsmark huser børnefamilier, der har fået afvist deres ansøgnig om asyl og som ifølge politiets vurdering ikke samarbejder med myndighederne om udrejse.

Men senest til april 2020 skal familien Omidis to børn og 220 andre afviste asylansøger-børn og deres forældre forlade udrejsecenteret. Det er resultatet af en ny aftale mellem regeringen og dens støttepartier.

Til den tid skal de i stedet bo på et endnu ikke fastlagt udrejsecenter, hvor børnene kan komme i vuggestue, og forældrene kan lave mad på værelset. Det ser den lille familie frem til.

- Her på Sjælsmark kan vi som forældre ikke gøre nok for vores børn. Jeg tror, at det bliver bedre (det nye sted, red.), fordi vi stoler på, at regeringen og politikerne kæmper for vores børn og laver et godt tilbud til alle børnene, der er her på Sjælsmark, siger Ahmed Omidi til DR Nyheder.

Ahmed Omidi og hans kone har boet på Sjælsmark i et år og to måneder. De har to børn. En søn, Aydin, på to år og en datter, Atina, på otte år. Og Ahmed Imidi ser frem til at kunne tilbyde sine børn en mere almindelig hverdag. Blandt andet ser han frem til selv at kunne lave mad til dem.

- Jeg håber ikke, at min kone og jeg har glemt, hvordan man laver mad.

- Min datter føler ikke, at Sjælsmark er en del af Danmark, og hun snakker ofte om, hvor rart det kunne være at komme tilbage til Danmark, når vi kommer til et andet sted end Sjælsmark, siger han.

Hans datter går i dag i på en skole, der er drevet af Røde Kors. Han håber, at hun kan komme på en ny skole, når de kommer hen på et andet udrejsecenter end Sjælsmark.

  • Her ses billeder af Sjælsmark.
  • Her ses billeder af Sjælsmark.
  • Her ses billeder af Sjælsmark.
1 / 3

Mere tryghed for børnene

Familierne, der nu skal forlade Sjælsmark, skal stadigvæk bo i et udrejsecenter. Men den nye aftale betyder foruden vuggestuepladser og hjemmelavet mad, at de større børn kan se frem til et tilbud om at komme i fritidsklub med ”pædagogisk kvalitet”.

Desuden skal Kriminalforsorgen ikke drive det nye center, og der skal ikke være et hegn, der omkredser det, fordi det er utrygt og afskærer børnene fra deres venner, som ikke bor på centeret.

Derudover lover partierne også, at der vil være mere fokus på "de allermest sårbare børn", lyder det i aftalen.

Ifølge udlændingeminister Mathias Tesfaye (S) skal det nye udrejsecenter i det hele taget indrettes på en måde, ”som skærmer børnene noget mere.”

Er du forvirret over, hvad et udrejsecenter som eksempelvis Sjælsmark er, så se denne korte video-grafik:

Ser frem til madlavning

Forholdene skal forbedres for de familier, der skal bo på det nye udrejsecenter. Familierne skal blandt andet have mulighed for at "lave mad og indtage måltiderne i deres bolig eller i umiddelbar tilknytning hertil," mens der skal være fritidsklubber eller andre tilbud om aktiviteter til de større børn.

Også Chiman Koneposhi fra Iran håber, at hun og hendes søn, Delan, og mand, Mohammad Ghasemi, får det bedre i det nye center.

Chiman Koneposhi og sønnen Delan på deres værelse på Udrejsecenter Sjælsmark. (Foto: DR Nyheder)

- Det er meget svært at bo her. Vi laver ikke noget. Vi sidder bare på værelset og keder os.

- Jeg håber, at vi kommer til at bo, så vi må lave mad, og at der ikke kommer til at være et hegn. Jeg håber, vi får noget, der er vores. Hvor vi selv kan bestemme over vores liv. Jeg håber faktisk bare på, at det bliver bedre end her, siger hun.

Den lille familie har boet på Sjælsmark siden marts 2017. Hendes tre-årige søn går i børnehave i Sjælsmark, og hun håber, at det nye center vil kunne tilbyde bedre rammer for en opvækst uden hegn og med andre børn, han kan lege med.