Familie risikerer at tabe 25.000 kroner på Ryanair-aflysning: 100.000 europæiske passagerer berørt

Kabinepersonalet hos Ryanair strejker. Op mod 100.000 passagerer berøres.

En Ryanair-ansat har givet sin trolley en t-shirt på, hvor der står "rettigheder hos Ryanair" under dagens strejke. Dette billede er fra Malaga, Spanien. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

En strejke blandt dele af kabinepersonalet hos Ryanair begyndte onsdag, og derfor er 300 flyvafgange i luftrummet over Europa aflyst.

Det fik Bjarne Primdahl og familien at føle i morges, da deres planlagte ferie i Italien foreløbigt blev sat på pause. Familien fra Randers havde prøvet at søge information om deres flyvafgang og fik deres bange anelser bekræftet, da de stod i Billund Lufthavn:

- Der stod på skærmene, at vores fly var aflyst. Men det fik vi først en sms om to timer inden afgang, siger Bjarne Primdahl.

Han og familien fik efter møje og besvær tilbudt en alternativ rejse til Italien med tre mellemlandinger, væsentligt forlænget rejsetid og destination i en anden by end Pisa, hvor familien skulle have startet ferien.

- Det blev lidt en panisk oplevelse for hele familien, husker Bjarne Primdahl.

De satte sig tilbage i bilen og kørte skuffede hjemad. Men familien Primdahl fra Randers er ikke de eneste.

Løn og ansættelsesforhold

Op mod 100.000 passagerer berøres af strejken, som begge dage rammer 12 procent af Ryanairs daglige flyvafgange i Europa.

Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank med speciale i luftfart, forklarer, at kabinepersonalet hos Ryanair ikke føler sig ordentligt behandlet og derfor strejker:

- Det er i bund og grund løn og ansættelsesvilkår, disputten går på. Det kan godt undre lidt, fordi Ryaniar har været ude og sætte lønningerne op ad et par omgange, siger Jacob Pedersen og fortsætter:

- Traditionelt har strejker været en udfordring for gamle selskaber som Lufthansa, KLM, SAS og Air France, men nu rammer det altså også lavprisselskaberne.

DR Nyheder har lavet et overblik over, hvorfor de Ryanair-ansætte strejker. Det kan læses her.

Strejken berører afgange til og fra Spanien, Portugal, Italien og Belgien og er varslet til også at vare torsdag, hvor 300 afgange ligeledes er aflyst.

25.000 kroner kan gå tabt

Ryanair har fået megen medieomtale de senere år, og lavprisselskabet har fået kritik for at omgå overenskomsterne. Jacob Pedersen forklarer, at Ryanairs chef, Michael O'Leary, ved en videokonference i forbindelse med selskabets regnskab forleden, sagde, at man var klar til at udflage flyene til andre lande, hvor personalet ikke strejker:

- Forretningsmodellen er fuldstændig afhængig af, om flyene lander og letter til tiden. De skal i luften, siger Jacob Pedersen og fortsætter.

- Mit bedste bud er, at aflysningerne vil være inddæmmet til fly fra og til de fire lande.

Tilbage hos familien Primdahl i Randers er der også økonomiske problemer ved, at deres fly var aflyst i morges på grund af strejker. De har nemlig forhåndsbooket hoteller, bil og udflugtsture.

- Vi risikerer at tabe 25.000 kroner på Ryanairs aflysning, siger Bjarne Primdahl.

Penge som han frygter, at familien ikke ser igen. De overvejer at købe billetter til Rom, hvor de har billetter hjem fra. Men det er dyrt, og de ved ikke, om deres Ryanair-fly fra Rom til Billund afgår. Men de har lært deres lektie:

- Jeg kan roligt sige, at jeg er færdig med Ryanair. Vi valgte det ud fra et økonomisk synspunkt, fordi vi er en børnefamilie. Vi har været heldige med dem før - men hvad skal jeg sige - vi har fattet pointen nu, siger Bjarne Primdahl.

Allerede i sidste uge begyndte aflysningerne ifølge Ritzau. Strejken fortventes afsluttet inden weekenden, men allerede næste uge er der varslet nye strejker.

Artiklen er opdateret med link til historie om, hvorfor de Ryanair-ansatte strejker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk