Familie: Vi troede at politiet var terrorister

Det er mere end to år siden, at Hajar El-Alis bror blev anholdt. Hun husker anholdelsen som meget brutal og har siden været vred på politiet.

17-årige Hajar El-Ali og hendes lillesøster på seks år er stadig mærket efter, at politiet anholdt deres bror en nat i efteråret 2011, hvor familien blev vækket af politiets indtrængningshold. (Foto: © Louise Damløv, DR)

Hayar El-Ali står ved hoveddøren i familiens lejlighed og viser, hvordan hendes mor åbnede døren, da politiet bankede på i oktober 2011.

Den 17-årige pige hæver stemmen, mens hun fortæller.

- Vi stod tilbage og havde så mange spørgsmål, som vi stadig ikke har fået svar på, siger hun om den nat for to og et halvt år siden, da hendes bror blev anholdt af et indtrængningshold fra Københavns Politi.

Det var natten til den 31. oktober 2011, at hele familien blev vækket af politibetjentene, der kom for at anholde broderen, der var mistænkt for hjemmerøveri.

Hajar El-Ali fortæller, at det ikke kun var broderen, men hele familien, der blev tilbageholdt, og at hendes 18-årige søster blev lagt i håndjern, mens hun selv blev lagt i strips.

- Jeg blev meget bange. Kan det virkelig passe, at en 14-årig pige skal opleve det? Jeg havde aldrig troet, at man ville behandle folk sådan, det er jo noget, man ser på film, siger hun, da DR Nyheder besøger hende i familiens lejlighed på Nørrebro i København.

- Min tre-årige datter tissede i bukserne

Hendes mor, Houria Yamini, kommer ind i stuen med marokkanske kager, juice og frugt på et stort fad.

Det var hende, der åbnede døren for politiet den nat.

- Jeg blev så forskrækket, for jeg troede, at det var terrorister eller røvere. De havde ikke noget politiskilt på. De sigtede bare på os, husker hun.

Houria Yaminis yngste datter kommer ind i stuen. Hun griner lidt genert.

- Det var et stort chok. Min datter på tre år gemte sig på toilettet og tissede i bukserne, siger Houria Yamini og tager en dyb indånding, inden hun sætter sig i sofaen ved siden af sin datter, der tager over.

- Vi forstår jo godt, at politiet skal gøre deres arbejde, men det var måden, de gjorde det på. Hvis de ikke havde lagt os i håndjern og sigtet på os, så havde det set meget anderledes ud for os, siger Hajar El-Ali og fortæller, at hendes mor fik et chok under episoden.

Derfor bad hun politiet om at ringe efter en ambulance.

- Min mor rystede, og jeg kunne se, at den var helt gal med hende, og da ambulancefolkene kom, sagde de, at hun var gået i chok, fortæller Hajar El-Ali.

Hajar El-Ali viser her, hvor hun lå og sov, da politiet vækkede hende. (Foto: © Louise Damløv, DR)

Blev bange for politiet

Både Hajar El-Ali og hendes mor havde i flere måneder efter episoden svært ved at sove, fortæller de.

Og den yngste søster, der dengang var tre år, blev bange, når hun så en betjent på gaden, husker Hajar El-Ali.

- Hun græd og krammede mig, da vi så en betjent lige efter, det var sket. Og jeg bliver selv vred. Før syntes jeg, at politiet var seje og søde, men nu har jeg haft en rigtig dårlig oplevelse med dem, siger hun.

Ville gerne tale med betjentene

Tidligere fredag kunne DR Nyheder fortælle, at Den Uafhængige Politikagemyndighed i 2014 vil etablere en forsøgsordning med konfliktmægling mellem politibetjente og klageren i en sag. Og sådan et møde ville have gjort en stor forskel for Hajar El-Ali og hendes familie, fortæller hun.

- Ja, helt klart. De vendte jo bare ryggen til og gik. Jeg håber, at det vil ændre sig, for jeg synes ikke, at andre skal opleve det, vi oplevede, siger hun og fortsætter:

- Vi vil ikke have erstatning, men vi vil bare gerne tale med politibetjentene og spørge dem om, hvorfor de gjorde, som de gjorde. Har de ikke selv børn? De kommer og ødelægger vores liv, og de ser sig ikke tilbage, siger Hajar El-Ali.

Politiet har ifølge Hajar El-Ali afvist at mødes og tale med familien efter episoden. Det bekræfter den tidligere lokalpolitibetjent, Marc Johansson, over for DR Nyheder. Han har haft orlov fra politiet siden januar, fordi han ikke føler, at politiet prioriterer den kriminalpræventive indsats højt nok og ikke har forståelse for værdien af dialogbaseret politiarbejde, forklarer han.

Bror: Det skulle ikke gå ud over min familie

Imens DR Nyheder er på besøg hos familien El-Ali, kommer den 21-årige bror ind ad døren. Han smiler og giver høfligt hånd.

Han har afsonet sin dom for medvirken til hjemmerøveri og er ved at uddanne sig til tømrer. Han fortæller, at han er ked af, at hans familie måtte opleve det, der skete den efterårsnat i 2011.

- Det var jo min skyld. Det er selvfølgelig i orden, at politiet anholder en gerningsmand, og deres metoder er også fine, så længe det er mod gerningsmanden. Og ikke mod resten af familien, siger han.

Hajar El-Ali viser her, hvor hun lå og sov, da politiet vækkede hende. (Foto: © Louise Damløv, DR)

Fik ikke medhold i klage

Ligesom flere tusind andre har familien klaget over politiet. Men familien fik ikke medhold.

I et brev til familiens advokat, der på familiens vegne klagede over anholdelsen, skriver Københavns Politi, at "et indtrængningshold af sikkerhedsmæssige årsager var nødsaget til at følge politiets procedurer for anholdelse af farlig gerningsmand, hvilket indebærer en fremgangsmåde, der desværre medførte støj af en karakter, som vil kunne høres af naboerne".

Det forstår familien godt, fortæller Hajar El-Ali, men hun forstår ikke, hvorfor politiet ikke ville mødes med hende bagefter.

- Det kan godt være, at det bare er en lille aftale, men det ville gøre rigtig meget i mit liv, siger hun.

Politiet vil ikke kommentere sagen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi om den konkrete sag, og politiet har afvist at give DR Nyheder aktindsigt i anholdelsesrapporten. Men i en mail til DR Nyheder skriver Københavns Politi:

- Hver gang vi foretager en anholdelse, forsøger vi at gøre det så skånsomt som muligt. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at foretage en anholdelse, som kan virke mere voldsom end normalt. Dette kan blandt andet skyldes hensynet til egen eller andres sikkerhed.

Dokumentation:

DR Nyheder kan ikke bekræfte, at anholdelsen forløb, som familien fortæller. Detaljerne fra anholdelsen er familiens udlægning af episoden. Politiet har gennem klagesvaret til familien bekræftet, at et indtrængningshold var på adressen, og at de anholdt broren efter en kortvarig trussel med en tjenestepistol. Politiet bekræfter også, at familien blev tilbageholdt kortvarigt, men ikke truet med våben.

DR Nyheder har fået bekræftet af Region Hovedstaden, at en ambulance ankom til adressen den nat. Derudover fremgår det også af vidneforklaringer i domsudskriftet i forbindelse med brorens dom, at "anholdelsen var brutal, og at den ældste søster var i chok."

Den daværende lokalbetjent på Nørrebro, Marc Johansson, vurderer familiens fortælling til at være troværdig:

- Ud fra det kendskab, jeg har til politiets metoder, og udfra det kendskab, jeg har til familien, virker deres fortælling troværdig, og det er meget plausibelt, at det har forløbet, som familien fortæller, siger han til DR Nyheder.