Familieekspert: Klokken 17-lukning er beskæmmende gammeldags

Daginstitutioners korte åbningstider gør moderne familier alt for fortravlede, siger ekspert. Samfundet er simpelthen ikke fulgt med, lyder kritikken.

Danske daginstitutioner lukker alt for tidligt, mener direktøren for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. (Foto: Maria Larsen © DR-Fyn)

Beskæmmende gammeldags og ude af trit med det moderne arbejdsliv.

Sådan lyder Helle Rosdahl Lunds dom over daginstitutionernes korte åbningstider.

Hun er direktør for Center for balance mellem arbejdsliv og familieliv, og hver dag ser hun, hvordan småbørnsfamilier kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen. Mange danskeres vagtplaner er nemlig blevet mere fleksible, mens daginstitutionerne står fast på deres 7-17-dage.

- Konsekvensen er, at familien får en mere fortravlet hverdag, hvor de skal koordinere, hvem der skal komme og hente, og hvem der skal bringe. De skal have accept fra kollegaerne og arbejdspladsen til at gå tidligere eller møde senere, hvilket giver dem en følelse af, at de skylder noget. Det har en meget stressende effekt, siger direktøren.

Ikke fulgt med tiden

Kun i 56 af landets 98 kommuner har daginstitutionerne åbent efter kl. 17, viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget.

Og det skaber udfordringer både i de danske hjem og på arbejdsmarkedet, siger Helle Rosdahl Lund, som har iagttaget udviklingen i flere år.

- Vi er ganske enkelt ikke fulgt med. Vi har ændret den måde, vi arbejder på, og har nu utroligt mange former for jobs, hvor vi egentlig skal holde åbent døgnet rundt - bare se på sundhedssektoren, detailhandlen og politiet, siger hun og fortsætter:

- Men daginstitutionerne har ikke åbent længere end de sædvanlige 7 - 17.30. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Store problemer inden for detailområdet

I alt er det 312 ud af 3.281 daginstitutioner, som har sent åbent. Og på landsplan er der blot fem døgnåbne daginstitutioner.

DR Nyheder har bedt HK om at spørge sine medlemmer til, hvilken betydning de tidlige lukketider har for dem, og her svarer 22 procent af cirka 300 adspurgte, at de er gået ned i tid for at få deres arbejdstider til at passe til daginstitutionernes åbningstider.

17 procent overvejer helt at sige op.

Heller ikke HK og Dansk Erhverv mener, at kommunerne er gode nok til at tilbyde åbningstider, der passer til nutidens arbejdsmarked.

- Vi har især store problemer inden for detailområdet, som har udvidet åbningstiden, men vi har også mange andre, der ikke kan tage deres arbejde med hjem, siger Kim Simonsen, formand for HK.

Helle Rosdahl Lund undrer sig over, hvorfor kommunerne ikke får daginstitutionerne til at holde længere åbent:

- Der er ikke nogen som helst udvikling, som har fulgt arbejdsmarkedets udvikling. Det er egentlig lidt beskæmmende, siger hun.

Hele dagen sætter DR og TV Avisen fokus på emnet, og vi vil gerne høre om dine erfaringer. Lav en video med din kommentar eller hvor du viser, hvordan din familie løser problemet, og læg den på DR Nyheders facebookside. Eller brug hashtagget #DRdinstemme.