Familien Boesen bor få meter fra E20: Ulideligt at være i haven

I 35 kommuner er et stigende antal boliger ramt af skadelig støj fra de store veje. En af de kommuner er Nyborg, hvor familien Boesen bor.

I videoen kan du høre, hvordan det er at være i haven hjemme hos Peter Boesen.

For villaejere landet over har denne sommer været usædvanligt oplagt til varme grillaftener i haven. Men hos familien Boesen har sommeraftenerne set lidt anderledes ud.

- Jeg forsøger jo at bruge terrassen, og jeg forsøger jo også at nyde sommeren, men hos os sidder man ikke ude en hel aften, for der er jo ikke ro. Vi oplever jo tunge træk af lastbiler, som buldrer igennem, siger Peter Boesen, der er far til to børn og bor med sin kone i Nyborg.

Bulderet kommer fra motorvej E20, som løber nede for enden af vejen i det lille villakvarter i Nyborg. På de sidste fem år er trafikken steget med 5.000 biler om dagen, og det er med til at sætte byen og kvarteret på listen over de 35 kommuner, hvor flere rammes af larm.

- Det er vanvittigt frustrerende, når man bor i et pragtfuldt område i øvrigt, at opleve, at denne her støj tiltager år efter år, siger Peter Boesen.

Drømmeboligen blev enerverende

Da Peter Boesen og konen købte huset for 15 år siden, tænkte de ikke, at de var ved at flytte ind i en støjplaget bolig. Men trafikken er taget voldsomt til mellem landsdelene i årene der er gået, og Nyborg er placeret lige dér, hvor Storebæltsbroen rammer Fyn.

- Vi købte en drømmebolig. Vi havde ingen forventninger om, at der ville komme den trafikstigning, der er kommet. Støjen var ikke noget, vi tænkte over dengang, vi købte, fortæller han.

Nu tænker de over det hele tiden.

- Støjen er enerverende. Det er virkelig et problem, for man kan ikke lade være med at fokusere på den, og det er jo døgnet rundt. Når vi skal sove, kan vi ikke have vinduerne åbne. De kan til nøds komme på klem i sommervarmen, men det giver en mere urolig søvn, siger Peter Boesen.

På kortet fra Miljøstyrelsen kan man se larmen fra E20-motorvejen, der går igennem Nyborg. (Foto: Nis Kielgast Undersøgende)

Har ikke tænkt sig at flytte: Hellere kæmpe

Støjen hos familien Boesen ligger nu over myndighedernes vejledende grænse, men myndighederne har i skrivende stund ingen planer om at lave mere afskærmning, da der allerede findes en mindre støjskærm anlagt i 1993 mellem haven og villakvarteret.

Skærmen er dog så lav, at Peter Boesen kan se toppen af lastbilerne, når de suser forbi, så han giver ikke meget den lyddæmpende effekt.

Men han har ikke tænkt sig at flytte. Han er blevet stædig.

- Det kan ikke være rigtig, at vi som boligejere i villaområder, som det her, bare skal acceptere, at politikerne ikke ønsker at gøre noget for, at vi skal have et tåleligt liv. Det kan ikke passe, at man skal presses til at sælge sit hus, fordi de ikke vil sætte penge af til at bekæmpe den støj, vi lever med, siger han.

Indtil politikerne bliver overbevist, må han, konen og de to børn søge ly for støjen, når det bliver for meget.

- Vi har jo oprindeligt købt vores drømmehus, og vi har egentlig tænkt os at forsvare det sted, vi bor. Men med det støjniveau, der er, er det jo nok heller ikke blevet lettere at sælge huset. Ofte må vi så bare forlade matriklen for at få ro. Hvis vindretningen er forkert, kan det være helt ulideligt at være her.

Kun de værst ramte boligejere får hjælp

I Vejdirektoratet, der har ansvaret for motorvejen, anerkender man, at Peter Boesen og hans naboer er støjramte. Udfordringen er, at der mangler penge til at gøre noget ved støjen.

- Vi er godt klar over, at der er problemer med støj i Nyborg. Men vi har skullet prioritere på landsplan, og der har vi i første omgang set bort fra Nyborg, fordi der er opsat noget støjafskærmning allerede. I stedet har vi prioriteret steder i landet, hvor der ikke har været støjafskærming overhovedet, siger Jakob Fryd, der er projektleder med ansvar for støj i Vejdirektoratet.

I sidste ende er det en politisk beslutning, hvor højt man vil prioritere støjen. De seneste år har der været afsat nok midler til at bygge omkring tre støjskærme årligt på landsplan, men på nuværende tidspunkt er der ingen penge i den såkaldte støjpulje.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter