Familien og alverdens kongelige har sagt farvel til prins Richard

Prins Richard blev bisat omgivet af sin familie og venner - og forårsblomster og træer.

Klokken var præcis 14, da en dybt berørt prinsesse Benedikte med sine tre børn, svigerbørn og børnebørn ankom til kirken i Bad Berleburg i Tyskland for at tage afsked med deres mand, far, svigerfar og bedstefar.

Forinden var omkring 400 ankommet til den fyldte kirke, heriblandt adskillige venner og familiemedlemmer fra forskellige kongehuse.

De kongelige begyndte at ankomme cirka 20 minutter før bisættelsen. Blandt de kongelige gæster var den hollandske kongefamilie med kong Willem-Alexander, dronning Maxima og landets tidligere regent, prinsesse Beatrix.

Derudover var der også medlemmer af den jordanske kongefamilie samt den svenske, hvor dronning Silvia og prinsesse Madeleine var med. Fra Norge kom prinsesse Märtha Louise.

  • Dronning Margrethe ankommer til sin svogers bisættelse. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
  • Prinsesse Marie, prins Joakim, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ankommer. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
  • Prins Henrik (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
  • Prinsesse Benedikte ankommer til hendes mand bisættelse. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
  • Prinsesse Alexandra og hendes mand Grev Jefferson ankommer sammen med deres børn Richard og Ingrid til kirken. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
  • Prinsesse Nathalie og hendes mand Alexander Johannsmann (bag paraplyen) ankommer til kirken. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)
1 / 6

Naturligvis var prins Richards danske og græske familie også med. Prinsesse Benediktes allertætteste familie, den tidligere dronning og konge af Grækenland Anne-Marie og Konstantin kom med størstedelen af deres børn, mens Danmark for en stund er uden rigsforstander, da både dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie naturligvis var med til det sidste farvel.

Bevægende øjeblik fra morgenstunden

Allerede tidligt fra morgenstunden var den nærmeste familie samlet til en højtidelighed i slotskapellet på Berleburg-slottet, hvor prinsens kiste har stået.

Her stod den dækket med et flag med familiens våbenskjold, prinsens ordener, herunder den fornemste danske orden, Elefantordenen, og et blomsterhjerte. Et stort billede af en storsmilende prins i jagttøj stod på et staffeli. De seneste par dage har almindelige mennesker haft adgang til slotskapellet, hvor de kunne sige et sidste farvel.

Efter mindeceremonien blev kisten båret ud af kirken og båret hen over slotspladsen til rustvognen af skovfogeder og -skytter, mens familie - og pressen - kiggede på. Prins Richard og prinsesse Benediktes ældste søn, prins Gustav, gik bag sin fars kiste med faderens ordener.

- Det var et meget bevægende øjeblik her bag Berleburg-slottet midt i byen. Den nærmeste familie stod på slotspladsen og tog afsked med prins Richard. Så blev kisten ført ned gennem byen i en procession med jægere, skytteforeninger og bylaug i uniform. Hele vejen ned gennem byen stille og roligt i gåtempo, hvor hele byen så til. Det var meget højtideligt og et meget bevægende øjeblik, fortæller DR's kulturkorrespondent Mette Hybel, der befinder sig i Berleburg.

Til eftermiddagens bisættelse ankom de mange sørgende til kirken, hvor der foran var smykket med forårsblomster. Inde i kirken, hvor pressen ikke havde adgang, stod kisten svøbt i et flag med prins Richards familie-våbenskjold og med et stort rødt blomsterhjerte fra prinsesse Benedikte for foden.

Kaffe på slottet bagefter

Kisten var omgivet af blomster og kranse fra de øvrige gæster, herunder naturligvis de kongelige. Desuden var der sat flere små træer og påskeliljer op derinde, så kirken fik et skovagtigt præg - igen et tegn på den natur, som prins Richard skattede højere end alverdens bonede gallagulve og røde løbere.

Bisættelsen varede en god time, og der blev ifølge Billed-Bladet spillet et stykke fra Vivaldis værk "De fire årstider" - der var tale om "Forår".

Efter ceremonien, der af en gæst blev beskrevet som "meget smuk og helt i prins Richards ånd", var der inviteret til gravøl- eller gravkaffe på Berleburg Slot. De kongelige gæster blev kørt til slottet, mens de øvrige inviterede spadserede de cirka fem minutters gang dertil.

Prins Richard døde mandag i sidste uge. Ifølge Billed-Bladets royale reporter skete det efter en dag i skoven - et sted, som prinsen elskede at komme trods en alder på 82. Han er siden fra alle sider blevet beskrevet som en hjertelig, sjov og meget lidt kongelig prins.

Prins Richard blev 82 år gammel. (© privat)

Som den tidligere reporter på Billed-Bladet Anna Johannesen, der nu er freelancejournalist, beskrev ham efter dødsfaldet.

- Prins Richard vil jeg kalde en rigtig fin fyr. Ikke så kongelig så det gør noget. Han elskede sin skov, sin jagt og sine hunde og hele det liv i skovene omkring Berleburg. Alt det kongelige fulgte selvfølgelig med, men det var ikke noget, der optog ham, sagde hun til DR Nyheder.

Prins Richards urne vil på et endnu ikke kendt tidspunkt blive sat i jorden på familiegravstedet på Bad Berleburgs kirkegård. Her vil kun den allernærmeste familie deltage.