Familiens advokat: Forældre burde have overgivet sig

Familien til den otte-årige dreng, der i 15 måneder har vært gemt for myndighederne, står i en svær situation nu, fordi de barrikaderede sig i farens lejlighed.

Forældrene, der i 15 måneder skjulte deres søn for myndighederne, burde have overgivet sig, da politiet fandt frem til dem fredag formiddag.

Det siger morens advokat, Anders Brøndtved til DR Nyheder.

- Det ville stille dem langt stærkere, hvis de havde overgivet sig. Det er klart, at de står væsentligt dårligere efter politiaktionen, hvor de barrikaderede sig og ikke ville samarbejde, siger han.

Ved 11-tiden fredag formiddag dukkede politiet op ved den lejlighed, som er et af de steder, hvor faren og drengen har skjult sig, siden faren gik under jorden med drengen i juni 2012.

Mens politiet stod uden for døren, blev Anders Brøndtved tilkaldt af moren. Han blev lukket ind i lejligheden klokken 19.30, efter politiet allerede i mange timer havde forsøgt at overbevise forældrene om, at de skulle overgive sig og overdrage drengen til myndighederne.

Befrielsesaktion på drengens fødselsdag

Inde i lejligheden blev advokaten mødt af forældrene, som var ude af den. Han forsøgte at tale faren til ro og opfordrede dem til at overgive sig, men uden held.

- Moren virkede til at være klar til det, men hun var bange for, hvad der ville ske med hendes søn og ønskede at være loyal over for faren, der nægtede at overgive sig. "Så må I hellere skyde mig", sagde faren til politiet, fortæller Anders Brøndtved.

Hans indtryk er, at politiet håndterede situationen godt, bortset fra at der ved aktionens begyndelse - ifølge advokaten og forældreparret - blev brugt peberspray. Eksempelvis tog politiet hensyn til at befrielsesaktionen skete på drengens 8-fødselsdag.

- Politiet tilbød for eksempel, at mor, far og drengen kunne holde fødselsdag på politigården med boller og kakao.

Ifølge advokaten var det meningen, at familien skulle have fejret drengens fødselsdag med hans livret fiskepinde, gulerødder og lagkage sammen med andre familiemedlemmer.

Familiemedlemmerne kendte altså til skjulestedet?

- Ja

Har forældrene haft et stort netværk, der har dækket over dem?

- Ja

Moren løsladt - faren fængslet

Aktionen sluttede klokken fire i nat. På dette tidspunkt skønnede politiet, at man ikke kom længere med at forhandle med forældrene, og brød derfor ind i lejligheden.

Hvor den otte-årige dreng er nu, ved kun de sociale myndigheder.

- Vi har ikke nogen oplysninger overhovedet på, hvor han er. Vi aner ikke, hvor han er kørt hen. Og jeg tror heller ikke, at moren får det at vide i første omgang, siger Anders Brøndtved.

Faren til den 8-årige dreng blev lørdag aften varetægtsfængslet i 25 dage, oplyser Københavns Politi på deres Twitter-profil. Moren blev løsladt efter at have været fremstillet i et grundlovsforhør.

Hvad skal der ske nu?

- Vi skal igennem en lang proces, hvor der sikkert følger både en strafferetslig sag, en samværssag, der skal afgøre, om de må se hinanden uden eller med overvågning - og måske skal børn og ungeudvalget også ind over, før moren må se sin søn igen.

Familien håber, at myndighederne vil give den otte-årige dreng lov til at komme i såkaldt netværkspleje hos et familiemedlem.

- De har spurgt, om deres søn må komme i pleje hos farens søster. Så nu kan vi bare håbe på, at Lolland Kommune vil leve op til deres løfter om, at de gerne vil samarbejde med familien om at gøre det bedste for drengen, siger Anders Brøndtved.

Facebook
Twitter