Hvis en skilsmisse går i hårdknude, og familien eksempelvis er uenige om forældremyndigheden, så risikerer forældre og børn at ende i Familieretshuset.
Organisationen erstattede i 2019 Statsforvaltningen, og det er dem, der med hjælp fra jurister, psykologer og socialrådgivere skal forsøge at få familier tilbage på rette spor, efter de er endt i konflikt.
Familieretshuset fik en turbulent begyndelse med lange ventetider, men det er siden lykkedes dem at få ventetiden nedbragt.
Nu melder huset, at omkring 100 medarbejdere eller det, der svarer til 100 fuldtidsstillinger, står til at få en fyreseddel i hånden i slutningen af måneden, og det vækker stor bekymring hos Socialrådgiverforeningen.
De fortæller, at hurtig sagsbehandlingstid er alfa og omega, hvis man skal få konfliktramte familier tilbage på ret køl.
- Vi er bekymrede for, at ventetiderne kan stige igen, og vi er bekymret for den hjælp, der bliver mulig at give familierne, siger Socialrådgiverforeningens forkvinde, Signe Færch.
Et afgørende samarbejde
Fyringsrunden sker ifølge Familieretshuset af økonomiske årsager, og "afskedigelserne skal sikre, at Familieretshusets budget balancerer i 2024 og frem", fremgår det af en pressemeddelelse udsendt af organisationen.
De skriver yderligere, at deres bevilling fra 2021 til og med 2025 er faldet med omkring 100 millioner kroner.
- Familieretshusets økonomi er desuden presset af de stigende omkostninger til kommunernes børn- og ungekonsulenter, overvåget samvær bestilt af domstolene og det stigende antal sager om etablering af værgemål, skriver organisationen også.
Ifølge Signe Færch er der stor risiko for, at konflikter mellem familierne kan eskalere, hvis ikke sagsbehandlingen ikke iværksættes hurtigt.
- I sidste ende kan det her ende med at gå ud over familierne og børnene, som i forvejen står et meget sårbart sted i deres liv.
Vi har spurgt Familieretshuset, om de forventer længere sagsbehandlingstid i kølvandet på deres fyringsrunde.
I et skriftligt svar lyder det fra direktør Anette Hummelshøj, at "vi ikke helt kan undgå, at en medarbejderreduktion på op mod 100 årsværk kan mærkes på den korte bane".
Organisationen skriver dog også, at børn, forældre og andre borgere trods Familieretshusets situation fortsat kan forvente hjælp af høj kvalitet, når de er i kontakt med dem.
Børns Vilkår følger nøje med
Hos organisationen Børns Vilkår vil de den kommende tid følge nøje med for at se, om ventetiderne forlænges.
Det fortæller organisationens direktør, Rasmus Kjeldahl. Han mener dog, at det er for tidligt at være bekymret allerede nu.
- Hvis man mener, at man kan løse opgaverne med færre medarbejdere, så har vi ikke nogen decideret kommentar til det, siger han.
Alligevel understreger han behovet for effektiv og hurtig sagsbehandling, når familier ender i Familieretshuset.
- Vi vil selvfølgelig holde meget nøje øje med, om ventetiderne begynder at vokse på ny. Når ting trækker ud, så har konflikterne tendens til at blive dybere, og vi har tidligere set et enormt antal sager, hvor vi også er blevet inddraget, siger Rasmus Kjeldahl.
Afskedigelserne i Familieretshuset sker i slutningen af denne måned, og også i pressemeddelelsen understreger organisationen, at "borgere på lang sigt ikke vil opleve at få længere ventetid på møder i Familieretshuset".