Fanget i hashtågerne: ’Når du ryger en bong, tænker du ikke så meget over tingene’

16-årige Theis Petersen røg sig ud på et sidespor.

Mange teenagere eksperimenterer med hash.

For de fleste bliver det ved eksperimenterne, men for en lille gruppe udvikler hashrygningen sig til et misbrug. Et misbrug, der kan få store konsekvenser, både for den unge og for hans eller hendes familie.

Sådan gik det for Theis og resten af familien Petersen fra Brande i Midtjylland. DR har fulgt familien igennem en tid, hvor Theis gled langt væk fra sine forældre og ind i en verden styret af hash.

En verden, som fascinerede Theis.

I 2017, da Theis Petersen var 13 år og gik i 7. klasse, begyndte han at gå i byen med sine kammerater.

Hans forældre følte, at han forandrede sig.

- Vi har altid haft en glad og nysgerrig dreng. Sådan en rigtig lille mus. Så startede han med at blive vredladen og aggressiv og ændrede sig så meget, at vi også på et tidspunkt blev bange for ham, fortæller Theis Petersens far, Kent Petersen.

(Foto: PRIVATFOTO)

Da Theis startede i 8. klasse, blev forældrene for alvor bekymrede. Det var svært at få Theis op af sengen om morgenen, og han var tit ude til langt ud på natten.

Forældrene tog kontakt til skolen, som delte bekymringen. Theis havde ændret sig.

- De gamle venner, som egentlig var fornuftige venner, så han ikke mere. Overhovedet. Desværre. De nye venner havde det til fælles, at de røg hash, siger Sussi Petersen, der er mor til Theis.

Theis' døgnrytme ændrede sig og han fik sværere og svært ved at komme op om morgen.

Sussi og Kent Petersen følte, at deres søn gled fra dem og besluttede sig for, at noget måtte ske.

- Det var i april 2018, hvor vi tænkte: nu er det nok. Nu skal vi have noget hjælp. Vi kontaktede skolen og fik stablet et møde på benene. Det var faktisk der, at det for alvor gik op for os, at han røg hash. Og det var også der, han indrømmede det for første gang.

- Han røg 8. klasse væk. Han var gået fra gode karakterer til 00. Han snød, hvor han kunne komme til det. Han havde ingen livsgnist i øjnene. Det var hårdt at se, fortæller Kent Petersen.

Skolen kontaktede i april 2018 Ikast-Brande Kommune, og Theis Petersen begyndte at gå til samtaler med en familieterapeut og med en misbrugskonsulent. Men familien oplevede ikke, at tingene ændrede sig.

Terapeuten skrev i en mail til familien, at ”det går lidt den forkerte vej.”

Theis skulle væk fra hash-miljøet i Brande, besluttede hans forældre.

Et miljø, hvor Theis også følte, at han havde fundet rigtige venner.

Derfor bestemte forældrene, at Theis Petersen skulle flytte til Fyn, bo hos en ven af familien og skifte skole. Her startede han i 9. klasse i august 2018.

Men Theis’ adfærd ændrede sig ikke. Den nye skole skrev til kommunen, at Theis Petersen fortsat røg hash. Og efter tre måneder flyttede han hjem til Brande igen, hvor mønstret fortsatte. Theis var ude hele natten, og ofte kom han ikke i skole.

Forældrenes frustration voksede.

Og de løbende tests hos misbrugscentret ændrede ikke noget, oplevede forældrene.

Kent og Sussi Petersen føler begge, at samarbejdet med kommunen om deres søn har været vanskeligt.

- Jeg føler ikke, vi har fået den rette hjælp. Vi har jo ikke prøvet det her, vi har ikke stået ansigt til ansigt med den her verden, vi ikke kender til. Hvordan skal vi tackle den - det har vi ikke fået hjælp til, siger Kent Petersen.

- Men er det ikke jeres ansvar som forældre at hjælpe jeres søn?

- Jo, helt bestemt. Men hvis vi ikke har de redskaber, så ser jeg ikke andre muligheder end at spørge kommunen, siger Kent Petersen.

Udover at søge hjælp hos kommunen har forældrene set sig om efter andre muligheder. Blandt andet gik de til foredrag med den tidligere misbruger Jonas Rossen, der i dag er socialpædagog.

Jonas Rossen ville gerne tale med Theis.

Blandt børnene i 9. klasse har 11 procent prøvet at ryge hash, og knap fire procent har røget indenfor den sidste måned, viser de seneste tal fra Skolebørnsundersøgelsen, som Statens Institut for Folkesundhed står bag.

Det dækker over en stor forskel for piger og drenge: Syv procent af drengene, men kun en procent af pigerne har røget eller på anden måde brugt hash indenfor den sidste måned.

Ud af den gruppe er det en ganske lille del, der udvikler et decideret misbrug, vurderer Mads Uffe Pedersen, der er professor ved Center for Rusmiddelforskning. Men for dem, der gør, kan det have voldsomme følger.

- Vi ser, at den gruppe, der starter i 12 til 13-års alderen med at ryge hash, meget ofte også har andre udfordringer. For den gruppe er det rigtig svært at finde fodfæste og få en ungdomsuddannelse eller en læreplads, siger Mads Uffe Pedersen.

Hver enkelt kommune er forpligtet til at træde ind med en helhedsorienteret indsats, når en ung er kommet i misbrugsproblemer. Størstedelen af kommunerne, 59, siger til DR, at de har de tilstrækkelige redskaber til at hjælpe unge under 18 år med rusmiddelmisbrug. Men 15 af kommunerne mener ikke, at de har de tilstrækkelige værktøjer.

Ikast-Brande, hvor Theis Petersen og familien bor, er én af dem, der har svaret, at de mangler værktøjer.

Anton Rasmussen, der er kommunens børne- og ungechef, udtaler sig ikke om den konkrete sag. Men han mener, at kommunerne mangler sikre værktøjer til at hjælpe unge på vej ud i misbrug.

- Hvis vi har motivation og medvirken fra den unge, så lykkes det for os. Men når det ikke lykkes at finde noget, der er mere interessant end misbruget, så kan vi se, at de bliver fastholdt i det. Vi kan ikke bare trække dem ud af det, som vi gerne ville, siger Anton Rasmussen.

I marts 2019 var Theis og hans forældre til et møde med kommunen, hvor der skulle lægges en plan. Den tidligere misbruger Jonas Rossen tog med.

Theis Petersen blev både tilbudt samtaler med en misbrugskonsulent og med en familieterapeut kort tid efter, at skolen underrettede Ikast-Brande Kommune. Men forældrene mener ikke, at hjælpen kom tidligt nok.

- Vi var så desperate for at få hjælp, vi prøvede så mange ting, så mange instanser. Hver gang fik vi at vide, at det skal være meget værre. Og det er der, at kæden hopper af. For hvis man havde grebet ind med det samme, så var det ikke nået så langt med Theis. Så var hans misbrug ikke blevet så massivt, siger Kent Petersen.

Anton Rasmussen fra Ikast-Brande Kommune mener, at kommunen har reageret, som man bedst kunne.

- Den er håndteret, som vi generelt håndterer disse sager. Når vi har fået en melding om et barn, som ikke kan passe sin skole og mistanke om hashrygning, så sætter vi ind med et møde med forældrene og med den unge, siger Anton Rasmussen.

Tingene begyndte først at ændre sig, da Theis også selv fik ønsket om at holde op med at ryge hash.

Den tidligere misbruger Jonas Rossen, som forældrene mødte til et foredrag, fik bevilget 32 timer af Ikast-Brande Kommune til at forsøge at hjælpe Theis ud af misbruget.

Jonas Rossen og Theis har kørt i bil, snakket sammen og blandt andet besøgt det nedlagte fængsel i Horsens. Og der er sket noget med Theis. Noget, som også Theis’ mor Sussi Petersen har bemærket.

- Vi tager en uge ad gangen. Men vi kan godt mærke en forandring. Det er helt sikkert. Fra at han har røget massivt meget hash og ligefrem er hoppet ud af vinduet, til nu hvor han ikke ryger hver dag. Han ryger måske lidt i weekenderne. Men slet ikke så meget.

(Foto: Niels Christian Jung © dr)

I løbet af sommeren 2019 fik Theis et job, begyndte at skate igen og i det hele taget forandrede han sig, oplevede hans far.

- Det er jo helt fantastisk. Det havde vi ikke troet på ville ske for bare to måneder siden. Han er kommet tilbage til os. Han er begyndt at have nogle drømme og nogle ideer om, hvad han godt kunne tænke sig i fremtiden, siger Kent Petersen.

I august 2019 er Theis Petersen begyndt på efterskole. Det er på en linje, hvor han kan skate og hvor han bliver testet for, om han har røget hash.

- Nu bliver han jo tjekket. Hver eneste uge bliver han tjekket. Og hvis testen er positiv, så er det hjem på røv og albuer, og så er der ikke noget efterskoleophold. Så jeg tror, han vil give den en skalle, siger Kent Petersen.

Historien er blevet til på baggrund af interviews med Theis, Kent og Sussi Petersen igennem otte måneder samt aktindsigt i familiens korrespondance med Ikast-Brande Kommune.

Facebook
Twitter