Fanget i krydsilden: Wojciech blev skudt på Christiania

For første gang fortæller 37-årig polak om, da han blev skudt af gerningsmand på Christiania onsdag aften.

37-årige Wojchiech Adamsky er tilbage på Christiania knap en uge efter, han blev skudt af en 25-årig mand på flugt fra politiet (© DR Nyheder)

- Der kommer politi!

Råbet lyder gennem den mørke aften i slut-august på Fristaden Christiania, som det så ofte gør. Christianitterne er i gang med det klassiske advarselsskrig. Københavns Politis Taskforce Pusher Street er i området, og det går sjældent stille for sig.

37-årige Wojciech Adamski sidder med en cigaret i munden på trappeafsatsen ved Fredens Ark på Christiania, da råbet lyder. Han rejser sig. Går et par meter. Så kommer lyden.

”Bang. Bang”. En betjent bliver skudt i benet, mens en anden bliver skudt i hovedet.

Pludselig ser han en mand komme rundt om hjørnet. Det hele går så stærkt, forklarer han.

Han når at vende sig, så han ikke bliver skudt i ryggen, forklarer han, rejser sig op og viser, hvordan han når at dreje 90 grader, inden der lyder endnu et knald i natten. Han er ramt i benet.

Har aldrig set gerningsmanden før

Wojciech Adamski er tilbage på Christiania. DR Nyheder har sat ham stævne på en bænk på fristaden – få meter fra det sted, hvor han for en uge siden ufrivilligt blev fanget i krydsilden, da den 25-årige dansk-bosnier Mesa Hodzic skød fra sig under det, som Københavns Politi har betegnet som en rutineaktion.

Nu fortæller han for første gang sin historie.

Han kommer oprindeligt fra det østlige Polen, men flyttede for syv år siden til Danmark, hvor han nu bor på Christianshavn med en dansk kvinde - et stenkast fra Christiania. Her kommer han hver dag og kender de fleste mennesker på fristaden, men Mesa Hodzic havde han aldrig set før den skæbnesvangre nat.

Wojciech Adamski ligger på jorden. Det bløder kraftigt fra højre ben, hvor en kugle har penetreret fra ydersiden og er fortsat ud gennem inderlåret. Hele hændelsesforløbet flyder sammen, når han forsøger at genfortælle det.

Alt skete så hurtigt. Pludselig vrimlede det med politi overtalt, fortæller han.

En ven med en af de klassiske Christiania-ladcykler holder på den anden side af politiafspærringen og forsøger at nå frem til den sårede Wojciech. Men politiet vil ikke lade ham passere afspærringen.

Minutter senere – præcis hvor mange husker han ikke – hjælper betjente ham væk. Ud til ambulancen.

Stort skudhul i låret

Siden har Wojciech Adamski været indlagt på Hvidovre Hospital med et skudsår i benet, der ifølge ham selv er på størrelse med adskillige femkroner. Han trækker ned i bukserne og peger. En stor forbinding afslører et stort skudsår, på hver side af låret på det højre ben.

Projektilet er fortsat lige igennem og videre over på det venstre ben, der også er forbundet. Han joker lidt. Såret er blot få centimeter fra hans skridt og testikler. Han var - selvom det er en kliché - på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt.

Her – en uge senere – vidner plastikkrykkerne om natten. Engang imellem stopper Wojchiech med at tale. Rejser sig, mens han bider tænderne sammen. Skudsåret gør stadig ondt, og han forsøger at dulme smerterne med morfin.

- Christiania er et rart sted, når politiet ikke er her, siger han og uddyber:

- Der sker ikke noget, når politiet ikke er her, siger han med henvisning til, at det var politiets aktion på Christiania, der udløste skudepisoden.

Ikke afhørt af politiet

Men den nu afdøde gerningsmand, Mesa Hodzic, tager han også afstand fra, lader han forstå.

- Selvfølgelig. Han skød én.

Trods smerterne har Wojciech Adamski det okay nu, bedyrer han, selvom det sammenbidte ansigt til tider afslører noget andet. Han ser frem til at skulle have fjernet forbindingen fra skudsåret på Hvidovre Hospital. Snart kan han forhåbentlig gå igen. Passe det arbejde, han plejer: Reparere nogle biler, samle lidt flasker og gøre rent i Pusher Street. Finder han en klump hash, slipper han for at samle flasker. For det giver mere, griner han.

Selvom der er gået en uge, så er Wojciech Adamski ikke blevet afhørt af Københavns Politi efter skudepisoden, hævder han. Men han slap med halvandet døgn på hospitalet, mens en anden betjent, der også blev skudt i benet, netop er blevet udskrevet.

En tredje betjent, der blev skudt i hovedet, ligger fortsat på Rigshospitalet og meldes i kritisk tilstand.