Fanget IS-kriger vidner mod dronenetværk fra fængsel i Syrien

Retten har lukket dørene, så ingen i offentligheden kan høre hans forklaring.

Billede fra Islamisk Stats propagandavideo. Billedet viser en drone, som IS-krigere sender op.

To betjente fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) besøgte i juni et IS-medlem med britisk-bengalsk baggrund i et syrisk fængsel.

Her har han været tilbageholdt i halvandet år, efter han ifølge britiske medier i 2015 tilsluttede sig terrororganisationen Islamisk Stat.

PET afhørte ham i alt i tre timer ad flere omgange om det formodede danske terrornetværk, der ifølge politiet har sendt dronedele til Islamisk Stat.

Det er dansk politis opfattelse, at IS-krigeren med navnet Abu Adam har været gift med en dansk kvinde i kalifatet. Kvinden er søster til en af de tiltalte i dronesagen.

Politiet mener samtidig, at Abu Adam har kendt den danske terrorist Basil Hassan, som mistænkes for at være bagmand i dronenetværket, og at han har viden om Basil Hassans rolle hos Islamisk Stats droneprogram.

Afhøringen af Abu Adam foregik med videokamera, men hvad han har forklaret, må offentligheden ikke høre. Det er anklagerne i sagen, der har ønsket at føre ham som vidne.

Meget usædvanlig afhøring

En af de to medarbejdere fra PET, der i juni 2019 besøgte Abu Adam i det syriske fængsel, har også vidnet anonymt i sagen.

Hans forklaring blev i dag læst op i retten, så offentligheden kunne få at vide, hvordan afhøringen præcist foregik.

PET-betjenten har forklaret, at man fra politiets side så sig nødsaget til at afhøre Abu Adam direkte fra fængslet, fordi det praktisk talt er umuligt at lave en afhøring på anden vis.

Der er ikke en dansk ambassade at tage til, det var umuligt at få Abu Adam til at medvirke til en afhøring via Skype, og der er store sikkerhedsmæssige udfordringer i området, hvor han sidder fængslet.

- Vidnet og hans kollega fra PET fik mulighed for at indfinde sig i fængslet, men de fik en meget kort frist til at afhøre ham. Vidnet fastholdt, at afhøringen foregik som en normal dansk afhøring, læste retsformand Kirsten Schmidt op i dag.

PET-betjenten fortalte også, at Abu Adam havde sagt ja til at medvirke til afhøringen, fordi han ville 'vise over for myndighederne, at han ikke længere havde samme ideologi.'

Betjenten fra PET ville dog ikke fortælle, hvordan afhøringen af Abu Adam kom i stand. Her henviste han til sin tavshedspligt.

Frygt for IS-krigers sikkerhed

Forsvarerne i dronesagen havde på forhånd protesteret mod PET's videoafhøring, fordi de ikke havde haft mulighed for at stille spørgsmål til Abu Adam.

Men retten besluttede i dag, at anklagerne i sagen godt kunne bruge afhøringen af Abu Adam i den form, at hans forklaring kunne læses op.

- Retten lægger til grund, at vidnet ved videoafhøringen er blevet vejledt om, at han ikke havde pligt til at udtale sig til politiet, lød det fra retsformanden.

Anklagerne fik altså ikke lov til at afspille selve den udsædvanlige videoafhøring.

Samtidig blev dørene lukket for pressen og rettens tilhørere, inden anklageren skulle læse Abu Adams vidneforklaring op.

Det skete, efter senioanklager Kristian Kirk havde bedt om det af hensyn til Abu Adams sikkerhed. Blandt andet fordi han under videoafhøringen havde spurgt om en "vis form for anonymitet".

Retsformand Kirsten Schmidt lukkede herefter dørene med henvisning til, at der i dronesagen har været udført hærværk rettet mod vidner i sagen.

Vigtigt vidne tilbageholdt i Libanon

Et andet vidne, som retten ikke får at høre i dag, er Basil Hassans ekskone.

Hun bor i Libanon og skulle egentlig være fløjet til Danmark tirsdag, hvor anklagemyndigheden havde sørget for visum til hende. Men hun landede aldrig.

- Vidnet er blevet tilbageholdt i lufthavnen i Libanon og er efter vores oplysninger fortsat tilbageholdt, lød det fra senioranklager Sidsel Klixbüll.

Anklageren fortalte ikke, hvorfor kvinden var blevet tilbageholdt. Hun kunne heller ikke fortælle, om det bliver muligt for hende at komme til Danmark på et senere tidspunkt for at give forklaring i sagen.

Kvinden har børn med Basil Hassan, og ifølge politiet har hun også set Basil Hassan, efter han i 2013 flygtede fra Danmark på grund af attentatforsøget mod forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard.

I dronesagen vidner flere personer i dag.

Der er tale om blandt andet Basil Hassans mor og bror.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk