Fanø-Peters skraldeposer inspirerer på andre strande

Peter Michelsen og hans frivillige projekt 'Ren Strand Fanø' har fået rigtig meget opmærksomhed.

Bilerne kører i forsigtigt tempo hen ad den brede strand på Fanø, og en håndfuld mennesker går med ansigtet vendt mod sandet i håb om at finde rav.

Men det er ikke alle, der leder efter havets guld mellem tang, skaller og småsten.

Peter Michelsen finkæmmer frivilligt stranden for skrald, og han har oprettet projektet 'Ren Strand Fanø', som opfordrer folk til at hjælpe med oprydningen.

På under et år er der indsamlet mere end otte ton affald på øen i Vadehavet.

- Der er så uendeligt meget skidt og lort, der kommer ind udefra, og hvis ikke vi får det væk, så drukner vi i det, lyder det fra Peter Michelsen, der bor med sin familie i byen Sønderho.

Medieomtale

Han har den seneste tid fået opmærksomhed omkring projektet i flere danske medier.

Det har blandt andet betydet, at der er kommet flere henvendelser fra folk, der gerne vil oprette lignende projekter.

- Der er sågar nogen fra Silkeborg-egnen, der har startet noget op i stil med det her, som så henvender sig til mig for at få noget support. Vi skal også til Ærø mellem jul og nytår for at se, om vi kan få det startet op derovre. Så er der noget i kog længere oppe ad kysten, forklarer Peter Michelsen.

Vil inspirere

Håbet er, at projektet kan inspirere endnu flere til at følge eksemplet om at holde landets strande rene og nydelige.

Men folk skal være villige til at lægge store mængder tid og kræfter i det.

- Hovedpointen er, at vi skal have fundet nogle ildsjæle, der er lige så tossede med det, som vi er. For det æder ens tid op. Jeg er ikke sikker på, at folk ved, hvor meget arbejde, der egentlig ligger i det, hvis det skal følges til dørs i den grad, som vi har gjort det, siger den miljøbevidste mand og fortsætter:

- Men der er røre i den. Det kan vi se på alle de tilkendegivelser, vi får. Det har givet det et boost, og det har også givet mig mod på at gøre mere, fordi jeg har mødt en stor velvilje fra folk.

Gummihandsker er en af de ting, som Peter Michelsen ofte finder på stranden.

Kan ikke gøres alene

Peter Michelsen og hans familie bruger meget tid på at samle affald på stranden, men han lægger stor vægt på, at det handler om at aktivere så mange som muligt for at få projektet til at lykkes.

Familien Michelsen er nemlig ikke ene om at holde kystlinjen på Fanø ren.

De uddeler såkaldte ’havfaldsposer’ til besøgende på stranden, som så kan fylde de røde beholdere med de uønskede elementer, der er skyllet op eller efterladt i sandet.

Poserne stiller folk på stranden, og efterfølgende drøner Peter Michelsen rundt på sin store firehjulstrækker og samler dem op.

- Jeg kan ikke gøre det alene, for der kommer så ufattelig store mængder ind. Hvis jeg troede, jeg kunne gøre det alene, så ville jeg hurtigt køre sur i det. På den her måde får jeg folk til at hjælpe mig, forklarer familiefaren, som til dagligt arbejder som ølkusk.

Lidt en rockstjerne

Den megen fokus på 'Ren Strand Fanø' har gjort Peter Michelsen til et kendt ansigt på øen, og den nyfundne status som lokal berømthed kan den rolige jyde godt mærke, når han bevæger sig rundt i området.

Han er flere gange blevet stoppet af folk, der gerne vil have taget et billede sammen med ham, men opmærksomheden bliver taget i stiv arm.

- Det er sgu sådan set godt nok, for det bærer jo vores budskab længere ud, og det er jo det, vi gør det for, forklarer Peter Michelsen, som ikke ser sig selv som frontfigur for rene strande i Danmark.

- Ej, jeg ville være ked af at påtage mig den rolle, men hvis der er nogen, der vil give mig den, så vil jeg gerne have den, siger han og slår op i en høj latter.

Siden projektet startede, har Peter Michelsen og familien uddelt og indsamlet mere end 4.500 poser til skrald på Fanø.

Facebook
Twitter