Fans af FCK og Brøndby raser mod politiet inden pokalfinale: Vi er ikke ballademagere

Politiet siger, at en stor andel af de 30.000 tilskuere vil lave optøjer. Fans raser over udmeldingen.

FC Københavns fans følges tæt af politiet på vej til pokalsemifinalen mod Brøndby onsdag d. 20 april 2016 i Brøndby. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Blot seks dage før pokalfinalen i fodbold er der udbrudt decideret dårlig stemning mellem fodboldfans fra klubberne FC København og Brøndby på den ene side og Københavns Politi på anden.

De to klubber og deres fans er hinandens største rivaler, og det har fået Københavns Politi til at frygte, at der vil opstå optøjer før og efter kampen. Til Ekstra Bladet siger ledende politiinspektør og chef for beredskabet, Peter Dahl, at han forventer kampklædt politi på gaden.

- Jeg håber, at det, man kommer til at se, er vores dialogbetjente (betjente i gule veste, red.), men jeg tror, at med det trusselsbillede, der er i København med de her ca. 30.000 fodboldfans, hvor en stor del af dem vil i konfrontation med hinanden, så lur mig, om vi ikke kommer til at se kampklædt politi på gaden, siger han.

Rivaler i fælles front mod politiet

Den udtalelse er faldet fans fra begge klubber for brystet. Ganske usædvanligt har de udsendt en fælles pressemeddelelse, hvor de går i rette med politiinspektøren fra Københavns Politi, som de mener ”tegner et forskruet billede af danske fodboldfans”.

De to fanklubber understreger, at de tager skarpt afstand fra både vold og hærværk, men altså også fra udtalelserne fra politiet.

”Det billede, som Københavns Politi her tegner står i skærende kontrast til både virkeligheden - og det billede, som Rigspolitiet tidligere i år tegnede af danske fodboldfans, skriver fanklubberne FC København Fan Club og Brøndby Support i en fælles udtalelse.

De henviser blandt andet til, at antallet af anholdte i forbindelse med fodboldkampe er det laveste i ti år.

Tilbage hos Københavns Politi kan Peter Dahl godt forstå synspunktet fra de to holds fans, men han fastholder sin frygt for optøjer i forbindelse med kampen.

- Hvis man tager det ordret, at en stor del af dem vil komme i konfrontation med hinanden, så kan jeg godt forstå det synspunkt. Det ændrer nu ikke på min generelle opfattelse af, at den her kamp er en højrisikokamp, og de efterretninger vi har om, hvilke planer fangrupperingerne har for at komme i slagsmål med hinanden.

Politiindsats til højrisikokampe i millionklassen

Københavns Politi oplyser aldrig, hvor mange politifolk der bliver sendt på gaden i forbindelse med fodboldkampe, men fra tidligere kampe mellem de to hold er det kendt, at omkostningerne kan overstige en million kroner.

- Det her er en af de her fodboldkampe i nyere tid, vi kommer til at bruge flest politifolk på. Vi skal ikke meget mere end to kampe tilbage mellem de to grupperinger, hvor der blev brugt både gas og stave, og politifolk blev udsat for kast med kanonslag og brosten, siger Peter Dahl.

Kampen, der henvises til, blev spillet den 17. april, hvor en mindre gruppe af fans kom i karambolage med politiet. To blev anholdt.

I Københavns Politi forbereder de sig på det værste, siger Peter Dahl.

- Jeg tror på, som billedet tegner sig i øjeblikket, så kan uroligheder mellem de her to fangrupperinger ikke udelukkes.

Politiet har tradition for at mandsopdække fans fra de to klubber. Her er det Brøndby fans ved Svanemøllen Station på vej til superligakamp mod FCK i Parken. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Politiet har svært ved at vurdere antallet

Hvor mange personer tror du kan tænkes at deltage i optøjer i den her art?

- Vi ved med sikkerhed, at der er en hård gruppering i begge fanmiljøer. Deres primære formål er at komme i slagsmål i forbindelse med de her kampe. Så har man en større gruppering udenom, hvor hvis først festen starter, så er der ikke noget i vejen for, de også deltager i de festligheder. Så det er svært for os at sige.

Men er det en stor del af de 30.000 fodboldfans, der skal ind og se pokalfinalen?

- Det er svært at vurdere. Der er et had imellem de her to klubbers fans, som vi ikke ser andre steder. Det had spreder sig langt ud i ringene her.

Er det ikke rimeligt nok at antage, at langt de fleste fodboldfans, der deltager i den her pokalfinale, blot er fans der ønsker en god dag?

- Det håber jeg.

Men det tror du ikke?

- Jamen, jeg kan bare sige, hvad vi forbereder os på. Vi forbereder os på, at det bliver en højrisikokamp.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk