Far Frederik sætter grænser

Selv om man er født til at blive konge af Danmark, må man ikke bare få lov til hvad som helst, når far bestemmer.

Kronprins Frederik på vej hjem fra børnehave med Christian og Isabella. (Foto: Fra TV-bånd © DR)

Når kronprins Frederik henter sine to børn i den offentlige børnehave i Fredensborg, foregår det, lige som med andre moderne forældre, på en budcykel med en stor trævogn foran. Her sidder Christian og Isabella begge iført cykelhjelm, når turen går tilbage til boligen på Fredensborg Slot på to hjul.

Og som alle andre børn en sen eftermiddag er Christian træt og begynder at plage, så snart de er nået hjem. Det kan ses i 2. afsnit af DRs dokumentarserie Kongehuset Indefra i aften kl. 20.

- Far, jeg vil køre i autobilen, lyder det fra den fireårige.

- Nej, Christian. Ikke lige nu, svarer far Frederik.

- Joooo, plager den lille prins.

- N-E-J. Hele dagen er det far, som bestemmer, siger farmand til sønnikes store irritation og lokker med et stykke kage i stedet.

Rygrad som kakaoDet har aldrig været en hemmelighed, at Kronprins Frederik har haft en streng barndom. Og selv om han og kronprinsessen bestræber sig på at føre en så moderne livsstil som muligt, betyder det ikke, at far Frederik lader den lille prins Christian få lov til hvad som helst. Der bliver sat grænser.

- Selvfølgelig udfordrer de en. Der må man nogle gange bide i græsset og sige stands. Det respekterer de i forhold til at have en rygrad som en kop kakao, siger Frederik.

I det hele taget er det tydeligt, at familien insisterer på at have en så 'normal' hverdag som muligt, de royale titler til trods.

- Prinsessen og jeg er i bund og grund med vores børn som almindelige mennesker. Vi er godt klar over, at vi har ualmindelige roller at varetage, siger kronprins Frederik.

Kærlighed er vigtigstKronprinsesse Mary er også forberedt på den opgave og det anderledes liv, der venter de små arvinger. Især med hensyn til prins Christian, som en dag skal overtage tronen og blive konge af Danmark.

- Alle børn vil bare gerne ligne hinanden, og han kommer til at skille sig ud. Jeg giver ham en god, grundlæggende værdi, så han kan være stolt af hvem han er. Så det bliver en styrke for ham, siger kronprinsesse Mary.

- Det vigtigste er kærlighed og nærvær. Det er også vigtigt, at børn har mod til at være den person de er og mod til at sige fra, siger hun.

Ikke konstant overvågningI programmet ser man de to børn, når de hopper rundt på trampoline ude i haven. Men DRs journalist og kameramand får kun lov til at filme de to kongelige børn i korte perioder. Som dronning Margrethe forklarer:

- Man skal ha sin barndom for sig selv. Jeg kan godt forstå, at folk gerne vil se hvordan det er til dagligt. Men jeg håber, at folk kan forstå, at ind imellem er det vigtigt, at både børn og unge har en dagligdag, som ikke overvåges af en offentlighed, siger dronning Margrethe.

Se i aften udsendelsen Kongehuset Indefra klokken 20:00 på DR1

Facebook
Twitter