Far og søn enes om tæppe til 47 millioner kroner: 'Det er sikret, så danske fødder kan gå på det'

En familiestrid om retten til Solkongens tæppe skulle have været for landsretten i dag.

Solkongens tæppe blev lavet til Ludvig den 14. og er et af de særlige Savonnerie-tæpper som på billedet her. De blev fremstillet i Frankrig i 1600-tallet. Arkivfoto. (© Scanpix)

Der er indgået forlig i familiestriden mellem far og søn - hofjægermester Erik Juel og godsejer Gregers Juel - om Solkongens tæppe til en værdi af 47 millioner kroner.

Det oplyser Knud Foldschack, der er advokat for Erik Juel.

- Tæppet er sikret, så danske fødder kan gå på det. Som det er med forlig, så er alle parter i sagen lige glade og lige kede af det, siger han.

Sagen om det 500 år gamle tæppe har været sat til at skulle køre i Østre Landsret fra i dag og frem til onsdag.

Men familiestriden nåede faktisk aldrig for Landsretten, for i ly af al mediebevågenhed indgik de to familiemedlemmer forliget tilbage i december.

- Det gør, at alle er glade. Vi fik reddet trådene ud, siger Knud Foldschack.

Gregers Juel ønsker ikke at kommentere sagen.

Striden stod mellem hofjægermester Erik Juel og hans søn, godsejer Gregers Juel. De er tidligere blevet dybt uenige om, hvem der har retten til Solkongens tæppe.

Den franske kong Ludvig den 14. - også kendt som Solkongen - gav i 1600-tallet det dyrebare tæppe til en dansk minister. Siden 1800-tallet har tæppet befundet sig på den fynske herregård Juelsberg, der tilhører familien Juel.

Kone ville sælge tæppet

Men familien Juel blev splittet, da Erik Juel gav tæppet til sin hustru, der i 2016 satte tæppet til salg hos det britiske auktionshus Christies.

Men de planer blev stoppet, da Retten i Lyngby i oktober 2017 bestemte, at tæppet ikke måtte sælges, da Erik Juel faktisk ikke var i sin gode ret til at fjerne tæppet fra Juelsberg, hvor det havde ligget i cirka 200 år.

Den dom ankede Erik Juel til Landsretten, hvor sagen skulle have kørt i disse dage, hvis ikke der var indgået forlig.

Allerede i 2015 havde Det Danske Kulturværdiudvalg besluttet, at Savonnerie-tæppet var umistelig dansk kulturarv, hvorfor det skal blive i landet.

Men da udvalget ikke kunne rejse millionbeløbet, som tæppet er værd, blev der givet tilladelse til, at det blev solgt uden for Danmarks grænser.

Facebook
Twitter