Far til afdød 16-årig om kritik af læger: 'Mathias fik ikke en chance'

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn kritiserer tre lægers håndtering af meningitispatient.

Niels Boje Lund (th.) sammen med sønnen, Mathias, på ferie i Valencia cirka et halvt år inden den skæbnesvangre nat. (Foto: (privatfoto))

- Afgørelsen bekræfter, at Mathias ikke fik en chance. Og den holdning, man efterfølgende havde til forløbet, var heller ikke fair.

Sådan lyder det fra Niels Boje Lund, efter Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har afgjort, at tre læger ikke gjorde deres arbejde grundigt nok, da hans søn, Mathias Baadsgaard-Lund, for fire år siden blev indlagt på Herlev Hospital.

Selvom Mathias Baadsgaard-Lund udviste tydelige symptomer på den sjældne meningitissygdom, blev han nemlig ikke straks behandlet med antibiotika. Det er ellers normal praksis, skriver nævnet.

Mathias døde i januar 2016 – 16 år gammel.

Vil have sundhedsvæsenet i dialog

Efter Mathias Baadsgaard-Lund døde, klagede hans forældre både over processen og de personlige fejl fra lægernes side.

- Hele vejen har vi fået bekræftet det, vi havde forventet. Det får ikke Mathias tilbage, men at nogen ser, det ikke var i orden, det er sindssygt vigtigt, forklarer Niels Boje Lund.

Han har følt en modstand og manglende interesse i at se og erkende fejlene. Nu håber han, at det har ændret sig:

- Vi har ikke startet det her forløb for at komme videre, men for at sundhedsvæsnet kommer i en bedre form. Når afgørelsen nu ligger der, kan vi prøve at bruge den til et afsæt for at få en dialog om, hvad man kan gøre bedre.

Hans forventning er dog, at de implicerede bare ønsker at glemme episoden.

- Og det er jo trist, for det handler jo om at redde den næste, siger Niels Boje Lund