Far til bortførte børn: Der går ikke en dag, uden jeg tænker på dem

Rico Markussen håber, at dokumentaren ’Børn under jorden’ vil bringe nye oplysninger frem om, hvor hans tre børn befinder sig.

Klik på videoen for at se Rico og Lisbeth fortælle om den episode, der gjorde, at Lisbeth flyttede med børnene på krisecenter.

Det er mere end 10 måneder siden, Lisbeth Markussen bortførte sine tre børn, som hun har sammen med eksmanden Rico Markusssen.

Siden da har han hverken set eller hørt fra sine børn. Kun via en video, som Lisbeth Markussen sendte til produktionsselskabet bag dokumentaren, ved han, at børnene er sammen med deres mor et sted i Sydamerika - sandsynligvis i Peru.

Den nemme løsning ville være at have ondt af sig selv, men Rico Markussen prøver på at få en normal hverdag til at fungere, selvom savnet og uvisheden dagligt viser sig.

- Sad jeg hjemme og havde ondt af mig selv, så er jeg bange for, at jeg ville forfalde fuldstændig. Og så ville jeg ikke være klar den dag, hvor børnene kommer hjem igen, siger Rico Markussen og fortsætter:

- Der går ikke en dag, uden jeg tænker på mine børn.

Han er stærk i håbet om, at han en dag får sine børn tilbage. Og når det sker, skal Lisbeth stadig være en del af børnenes liv.

- Hun har foretaget sig ting, som, jeg mener, er forkastelige, men det ændrer ikke på, at hun altid vil være børnenes mor. Vi har valgt at sætte tre børn i verden, og så må vi altså bide i det sure æble omkring de udfordringer, vi har med hinanden for børnenes skyld.

Politikere skal på banen

Rico Markussen valgte at medvirke i dokumentaren af flere årsager. Dels håber han på, at de, der har set dokumentaren, kan komme med nye oplysninger om, hvor børnene befinder sig, men også fordi han vil råbe de danske politikere op.

Politiet har i efterforskningen af sagen fået afslag af Landsretten på at kunne spore og aflytte Lisbeth Markussens telefon, som potentielt kunne bringe efterforskerne tættere på at finde ud af, hvor i verden mor og børn befinder sig.

Årsagen til afslaget er, at Lisbeth Markussen ikke har fået forkyndt, at hun har mistet forældrerettigheden over børnene ved at bortføre dem.

Det er politiets opgave at fortælle Lisbeth Markussen, at hun har mistet forældremyndigheden, men da hun er gået under jorden, og politiet samtidig ikke må spore og aflytte hendes telefon, er det noget nær en umulig opgave.

- Jeg håber, at politikerne kommer på banen med et udspil, så politiet kan få lov at bruge alle tilgængelige midler i efterforskningen, så de kan hente mine børn hjem. Som det er lige nu, så føler jeg, at man kan bortføre sine egne børn uden at blive stillet til ansvar. Der fejler det danske retssystem, som jeg ser det, siger Rico Markussen.

Sagen kort

  • I DR-dokumentarserien 'Børn under jorden' følger man efterspillet af skilsmissen mellem Lisbeth og Rico Markussen fra Viborg.

  • Efter to års kamp om forældremyndighed og samvær med børnene bortfører Lisbeth Markussen deres tre fælles børn til Peru i sommeren 2015, da hun af Fogedretten bliver tvunget til at udlevere børnene til samvær med deres far.

  • Lisbeth Markussen og de tre børn er den dag i dag gået under jorden. Rico Markussen har ikke set sine børn i over 10 måneder.