Far til hærværksramte Ali åbner hærget bageri: Vi skal ikke være bange

Fem mænd skal ikke komme her og få lov til at lukke vores forretning, siger Mohsen Parnian.

19-årige Ali Parnian tør ikke selv komme tilbage til butikken. Men for faren Mohsen Parnian er det vigtigt at vise, at han ikke er bange.

Glasskårene knaser under fødderne på Mohsen Parnian, da han låser sig ind i Kaj Bageri i Tingbjerg tirsdag formiddag.

Han er far til Ali Parnian - ejeren af Kaj Bageri i Tingbjerg i københavns nordvestkvarter, som fik smadret sit kombinerede bageri og restaurant, da ukendte gerningsmænd bevæbnet med baseballbat gik amok på inventaret i butikken. Det skete, efter Ali - ifølge ham selv - havde nægtet at betale dem beskyttelsepenge.

19-årige Ali Parnian tør ikke selv komme tilbage til butikken. Men for faren Mohsen Parnian er det vigtigt at vise, at han ikke er bange.

- At jeg er her og åbner i dag er symbolsk. Det er både for vores skyld og for Danmark. Der er love og regler og politi her i landet, og fem mænd skal ikke komme her og få lov til at lukke vores forretning. De skal ikke få lov til at bestemme, siger Mohsen Parnian.

- Der er ikke noget, jeg er bange for

Han går en runde i butikken, der hverken indbyder til brødbagning eller gæster, som den ser ud nu.

Kaj Bageri er åbnet symbolsk i dag, for der er endnu intet på hylderne.

De smadrede ruder er tapet til. Resterne fra de mange glasmontrer ligger i et tyndt lag af smadret glas over gulvet. Hylderne er tomme, ovnene slukkede, og brødknive ligger i et hav af krummer - efterladt, hvor de formentlig sidst blev brugt, før de fem gerningsmænd hærgede butikken.

- Men vi har ikke gjort noget forkert, og der er ikke noget, jeg er bange for, siger Mohsen Parnian.

- Bliver ikke stoppet, hvis ikke nogen siger fra

Døren til bageriet går op, og en kvinde stikker hovedet ind i butikken. Hun bor i Brønshøj og har lagt vejen forbi Kaj Bageri, fordi hun gerne vil vise sin støtte.

- Vil du ikke hilse Ali og sige, at det er så stærkt, at I ikke bare har bøjet jer. Det er den eneste måde, der kan skabe opmærksomhed om det her, siger hun til Ali Parnians far.

Det er jo forfærdeligt, at der nogen, der synes, at de skal tjene penge på, at andre driver virksomhed herude, siger Lone Nielsen.

- Jeg er her bare for at sige, at han er en virkelig stærk mand. Det bliver jo aldrig stoppet, hvis ikke nogen siger, at de ikke vil gå med til det. Jeg er bare kommet forbi for at sige tak, siger hun, før hun haster ud af butikken igen.

I døråbningen passerer hun tre kvinder, der kommer ind i butikken.

De arbejder på det lokale jobcenter, men har læst, at bageriet vil åbne igen i dag- og selvom der ikke er brød at få på hylderne, vil de gerne vise deres støtte.

- Jeg havde jo set udefra, at den var blevet helt smadret, så selvom jeg egentlig havde madpakke med, ville jeg godt støtte op om, at der skal være forretning her på helt almindelige vilkår. Det, synes jeg, er vigtigt at bakke op om, siger Lone Nielsen. Hun er vejleder på jobcentrets afdeling i Tingbjerg, som ligger lige ved siden af.

- Det er jo forfærdeligt, at der nogen, der synes, at de skal tjene penge på, at andre driver virksomhed herude - og det handler jo om at få det stoppet ved at vise, at vi ikke synes, det er i orden og sige fra.

Fremtiden er usikker

Mohsen Parnian takker de personer, der i løbet af den næste time kommer forbi butikken for at vise deres støtte.

Og det er ikke kun i butikken, at støtten strømmer mod ham og sønnen.

Smadret montre i bageriet

Siden Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard søndag aften startede en støtteindsamling for Ali Parsani, er pengene strømmet ind. Indtil videre er der indsamlet 360.000 kroner.

Alligevel er det svært for Mohsen Parnian at sige noget om, hvad det betyder for hans og sønnens fremtid i Kaj Bageri.

- Selvom vi sætter pris på indsamlingen, er det svært at sige noget om, hvad det kommer til at betyde. Min søn er bange og har ikke lyst til at komme tilbage her. Han vil hellere starte forfra et andet andet sted, siger han.

Mohsen Parnian ser helst, at de bliver i bageriet i Tingbjerg.

- Der er ikke noget, jeg er virkelig bange for her, men jeg kan godt frygte for min søns liv. Men jeg er forberedt på at kæmpe for det, siger han.

FORLØB I ALIS BAGERI

  • En måned siden: Ali blev truet med kniv i sit hjem. Politiet blev kontaktet og kom.

  • Torsdag den 18. Ruder blev smadret i butikken og der blev kastet fyrværkeri ind i lokalet. Politiet kom. Fik ikke optagelser fra overvågningskameraerne med.

  • Fredag den 19. Der blev igen smadret ruder. Politiet kom.

  • Lørdag den 20. Fem maskerede mænd smadrede butikken i åbningstiden baseballbat og jernstænger. Her kom politiet også og fik denne gang overvågningsvideoerne med.

  • Søndag den 21. Efter indslag i TV 2 Lorry blev der igen smadret ruder, og tolk og far tog derud og blev igen opfordret til at betale.