Farlig nervegift spredt i nordjysk naturområde: Spis ikke fisk og ænder

Fødevarestyrelsen forbyder nu jagt og fiskeri i naturområdet Store Vildemose i Nordjylland, da der er fundet farlig nervegift.

Jagtsæsonen for ænder begynder i dag, og man bør ikke bruge jagthunde til at opsamle ænder nedlagt på jagt i området ved Store Vildmose, oplyser Miljøstyrelsen. (arkivfoto). (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Man kan risikere at få en alvorlig forgiftning, hvis man spiser ænder eller fisk fra den nordjyske naturperle Store Vildmose, da en farlig nervegift er blevet spredt ud i området.

Derfor forbyder Fødevarestyrelsen nu jagt og fiskeri i den del af naturområdet, som hedder Grevens Ris, selvom jagtsæsonen for ænder og vandfugle netop er begyndt i dag, oplyser Henrik Dammand Nielsen, chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, til DR.

- Vi har mistanke om, at ænder og fisk han have optaget noget af giften. Vi har nu forbudt fangst i det område.

- Så der burde ikke væren nogen risiko for, at ænder og fisk fra området ender på middagsbordet. Med mindre at folk selv går ud i naturen og fanger dyrene – og det skal folk altså lade være med, understreger han.

Jagtforbuddet gælder foreløbigt til og med 12. september 2017, og det omfatter ikke jagt af større dyr som eksempelvis hjorte.

En række ukendte gerningsmænd har inficeret fisk med nervegiften carbofuran, og bagefter er fiskene blevet spredt ud i en sø i den nordlige del af naturområdet nær Brønderslev.

- Giften er fundet på en fisk, som ikke er naturligt hjemmehørende i vandhullet, og fiskene var sat på en pind. Det vil sige, at der ikke er nogen tvivl om, at de er blevet placeret med menneske hånd, siger Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at giften kan have ramt ænder og andre vandfugle og fisk i området, og styrelsen advarer derfor om, at "det er særdeles farligt at spise fisk og ænder fra området".

De forgiftede fisk blev fundet på området, som Jørgen Skeel fra Birkelse Hovedgaard ejer. Han har politianmeldt sagen.

- Jeg blev meget chokeret over, at man kunne finde sådan noget i vores naturområder, og jeg mener selvfølgelig, at det er helt uacceptabelt og noget forfærdeligt svineri, siger godsejeren, der på grund af fundet allerede aflyste dagens andejagt, inden myndighedernes udmelding.

- Da det er ved et vandhul, er jeg nervøs for, at det kan gøre skade på dyr og andre i hele området, hvis vandet er forgiftet, siger han.

En af de fisk som er blevet fundet med gift påført. (© Miljøstyrelsen)

Gift rettet mod oddere?

Giften carbofuran er ulovlig, og den har været forbudt i hele EU siden 2008. Miljøstyrelsen vurderer, at giften kan være udlagt for at bekæmpe fredede rovdyr som rovfugle og oddere.

Miljøstyrelsen fandt i alt tre døde fisk, der var sat på et spid i søbrinken, i forbindelse med overvågning af vandmiljøet i området. Da styrelsen havde mistanke om forgiftning, blev der indsamlet prøver, som efterfølgende blev analyseret.

Brønderslev Kommune har taget yderligere vandprøver for at undersøge området for yderligere tegn på gift.

Nordjyllands Politi skriver i en mail til DR Nyheder, at sagen bliver tager alvorligt, og at politiet "er gået i gang med at efterforske". Derudover har Nordjyllands Politi ikke yderligere kommentarer til sagen.

Artiklen er opdateret klokken 09:24 med kommentar fra Jørgen Skeel fra Birkelse Hovedgaard. Opdateret 09:51 med kommentar fra Nordjyllands Politi. Opdateret 11:47 med ny melding fra Fødevarestyrelsen. Opdateret med 13:08 med flere detaljer omkring jagtforbuddet.