Farlig støj plager flere end ventet

Larmen fra motorveje plager naboerne mere end hidtil antaget, viser ny undersøgelse. Støjen kan give søvnproblemer, stress, hjertekarsygdomme og koster årligt flere hundrede livet.

Mennesker der bor langs motorveje er væsentligt mere generet, end mennesker der bor langs byveje. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Det er voldsomt belastende at være nabo til en motorvej.

Over halvdelen af de støjramte naboer til motorveje oplever det som stærkt generende, viser ny undersøgelse fra Vejdirektoratet.

Og det er langt flere, der føler sig stærkt generede, end man hidtil har antaget.

- Vi kan se, at naboer til motorveje er to til tre gange mere generede af støjen, end hvad vi hidtil har antaget. Mennesker der bor langs motorveje er væsentligt mere generet, end mennesker der bor langs byveje, siger Jakob Fryd, der er ingeniør og forsker i Vejdirektoratet og står bag undersøgelsen.

Koster liv

Støjen kan føre til hjertekarsygdomme, diabetes, stress og søvnmangel – og kan også være skyld i brystkræft.

Miljøministeriet skriver, at 600 danskere hvert år rammes af støjrelaterede slagtilfælde. 200 til 500 danskere dør hvert år pga. de støjrelaterede sygdomme.

- Udsættelse for trafikstøj øger risikoen for at få blodprop i hjertet og forhøjet blodtryk. Det kan give overvægt og diabetes, og der kan være en sammenhæng med brystkræft, forklarer seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Mette Sørensen.

Flere plages af trafikstøj fra motorveje

Dermed kan støjen være sundhedsskadelig for borgerne i de 141.000 danske husstande, der plages af støj.

Selvom støjen fra motorveje nu viser sig at være mere generende end hidtil antaget, mener Jakob Fryd, at det er rigtigt at få endnu flere biler over på motorvejene.

- Motorvejene transporterer næsten halvdelen af vores trafik, og det aflaster jo nogle andre strækninger. I takt med vi bygger nye motorveje, aflaster vi jo også nogle andre boligområder, forklarer Jakob Fryd.

Ulempen er at naboerne til de eksisterende og kommende motorveje bliver mere og mere generet af støj.

Støjen kan dæmpes

I takt med den øgede støj og de øgede gener for naboerne til motorveje er der behov for løsninger.

- Der er forskellige virkemidler. Vi arbejder med støjdæmpende asfalt, støjmurer og bedre isolering af boligerne. Men det er også meget dyre investeringer, så det er vanskeligt at finde penge til, forklarer Jakob Fryd fra Vejdirektoratet.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1132499893467200