Farlige psykisk syge skal i gummiceller

Regeringen vil mindske brugen af tvangsfiksering ved at putte psykisk syge i gummiceller, når de bliver farlige for sig selv eller omgivelserne.

Psykiske syge skal i gummiceller, hvis de er til fare for sig selv eller deres omgivelser, mener regeringen. Det skal mindske brugen af tvangsfiksering. (© Colourbox)

Regeringen lægger op til, at psykisk syge personer kan isoleres i gummiceller, når sindet koger over.

Gummicellerne skal være med til at nedbringe brugen af tvangsfiksering, hvor patienten bliver spændt dem fast til en seng, som det sker i dag.

Samtidig vil sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) gøre det lovligt at tvangsfiksere oppegående patienter.

Det skal ske ved at give patienten remme om maven, hænder og fødder, så de ikke kan slå og sparke.

Den metode har allerede være brugt på Sikringsafdelingen i Region Sjælland.

- Det er ikke lovligt i dag, men jeg er blevet overbevist om, at det kan være en god vej at gå. Derfor vil jeg forsøge at gøre den lovlig, siger Jakob Axel Nielsen.

Han understreger, at både forslaget om gummiceller og fikseringen af oppegående patienter skal begrænse brugen af tvang mod psykisk syge patienter.

- Jeg tror, at alle er enige i, at gummiceller og oppegående fiksering er mindre indgreb mod patienternes frihed end at spænde dem fast til en seng, siger sundhedsministeren, der samtidig erkender, at der er brug for flere ansatte i psykiatrien.

Hans udspil kommer i forbindelse med en ny udredning om brugen af tvang i psykiatrien, som Sundhedsstyrelsen offentliggør torsdag.

SFs psykiatriordfører, Özlem Cekic, er skuffet over udspillet.

- Det er ikke rigtigt at gøre det til et valg mellem tvangsfiksering eller gummicelle. Der er et alternativ, og det hedder bedre uddannelse af personalet og mere dialog, siger hun.

Facebook
Twitter