For farligt for EU: Sundhedsrapport renset for sex

Afsnit om sex, selvmord og skilsmisse er blevet fjernet fra en kommissions-rapport om mænds sundhed i Europa. Politisk censur, frygter Sex og Samfund.

Sex, skilsmisse og selvmord. Tre emner, der tilsyneladende intet har at gøre med europæiske mænds velbefindende.

I hvert fald er de tre emner - sammen med afsnit om homoseksualitet - omhyggeligt blevet klippet ud af den rapport om mænds sundhed i Europa, der skulle give overblik over de største sundhedsproblemer og dermed danne grundlag for den nationale og fælles europæiske indsats på området.

- Alle de ting er fjernet, og det er store afsnit, der er klippet ud. Alt det øvrige optræder fuldstændig, som vi sendte det ind, fortæller Svend Aage Madsen, der er psykolog og forsker på Rigshospitalet, og en af rapportens hovedforfattere.

Kunne ikke genkende rapporten

Svend Aage Madsen var en del af det forsker-kollektiv, der i juni 2011 afleverede et dokument med titlen Final Summary til EU-Kommissionen. Det var forskernes resumé af den langt mere omfattende rapport "The State of Men's Health in Europe", som allerede var blevet godtaget af Kommissionen. Resuméet skulle udgives som en mere folkelig udgave af den store rapport.

Men da resuméet udkom i efteråret 2011, kunne forskeren knap nok kende det. En lang række afsnit om blandt andet sex, skilsmisse og selvmord var fjernet, ligesom et helt kapitel - om den reproduktive sundhed, der blandt andet omfatter rejsningsproblemer - var klippet ud.

- Hele det kapitel, der handler om at mænd har et underliv, er simpelthen censureret ud. Det vil sige, at man slet ikke nævner denne her meget vigtige del af mænds sundhed, fortæller Svend Aage Madsen.

Katastrofal og sundhedsskadelig

Også sammenhængen mellem depression og selvmord, Svend Aage Madsens eget speciale, er helt fjernet. Det samme er de afsnit, der handler om, hvordan man forebygger selvmord, og dermed bliver den del af rapporten nærmest sundhedsskadelig, mener forskeren.

- Hvis EU skal have en sundhedspolitik for mænd, er det katastrofalt, at man har fjernet de veje til at forebygge noget, hvor mænd er så meget mere udsatte end kvinder, siger han, med henvisning til at mænds risiko for at begå selvmord er mere end tre gange så stor, som kvinders.

Kondomer findes ikke

En ord-optælling i de to resuméer, som organisationen Sex og Samfund har foretaget, viser da også at en lang række ord er fjernet fuldstændig i Kommissionens udgave af rapporten. Ordet "homoseksuel" optrådte for eksempel syv gange i forskernes resumé, ordet "skilsmisse" 12 gange, og "kondom" 16 gange.

I det trykte resumé, der kom ud af kommissionen efter redigeringen, optræder ordene ikke en eneste gang. Ligeledes bliver ordet "selvmord" nævnt ni gange i den officielle rapport, mod 42 gange i forskernes resumé.

- Ganske horribelt

Hos Sex & Samfund er man rystede over, at rapporten er blevet udsat for så omfattende og systematisk censur, fortæller generalsekretær Bjarne Christensen.

- Jeg er meget overrasket over at det kunne finde sted i en officiel rapport fra EU-Kommissionen. I stedet for at kaste lys over situationen, så er den med til at mørklægge og tabuisere, og det er jo ganske horribelt, siger Bjarne Christensen.

Selvom generalsekretæren er vant til organiseret modstand fra religiøse og konservative grupper, når det handler om sundhedspolitik, har han aldrig oplevet noget lignende.

- Det er første gang, jeg er stødt på en rapport, hvor vi ser, at alt, hvad der har med seksualitet at gøre, er klippet systematisk ud. Og det bekymrer mig, at det er kommet så vidt, siger han.

Politisk pres?

Kritikerne ønsker sig nu, at rapporten vil blive genudgivet sin helhed. Men det vigtigste er at finde ud af, hvordan sådan en censur har kunnet finde sted, mener Bjarne Christensen. Han frygter nemlig, at censuren kan komme fra den øverste politiske ledelse i EU-Kommissionen, sundhedskommissær John Dalli, der er fra Malta.

- I de politiske diskussioner i Europa er der en klar gruppe af lande, her i blandt Malta, der konsekvent går ind og fjerner alt, der har med seksuelle rettigheder, abort og den slags spørgsmål at gøre. Derfor kunne der være en forbindelse også i denne her sammenhæng, hvor kommissæren kommer fra Malta. De spørgsmål vil vi meget gerne have belyst, siger han.

Hverken sundhedskommissæren eller hans talsmand, Frederic Vincent, har ønsket at stille op til interview om sagen.

Men i en mail til DR Nyheder understreger talsmanden, at kommissionens resumé af rapporten er rettet mod politikere og hovedinteressenter, og derfor blot skal give et kort overblik. Man har derfor valgt at udelade emner, der efter Kommissionens vurdering, retter sig mod bredere problematikker som f.eks. socialpolitik. Den udvidede del af rapporten, som er beregnet til forskere og studerende, indeholder til gengæld alle de emner, som forskerne har berørt.

Facebook
Twitter