Farligt at sende kvinder i fødsel hjem

Fødende kvinder sendes hjem for at vente på veer, efter de er blevet kunstigt igangsat. Det er risikabelt, mener flere eksperter.

Fødende kvinder sendes hjem for at vente på veer, efter de er blevet kunstigt igangsat. En praksis som adskiller sig fra vores nabolande Norge og Sverige og som ifølge flere eksperter er risikabel.

En ny kortlægning viser, at 14 ud af 22 danske fødeafdelinger sætter fødsler i gang med præparatet Cytotec, hvorefter de sender kvinderne hjem.

Cytotec er ellers kendt for at have bivirkninger som kvalme, grønt fostervand og kan give kraftige vestorme.

- Det er risikabelt, hvis en kvinde får en vestorm, når hun er derhjemme. For så får hun meget hyppige veer med korte pauser, og så får barnet mindre ilt. Det kan et rask barn kun klare i en vis periode indtil det vil begynde at reagere. Så kan det potentielt gå rigtig galt, siger lektor på jordemor uddannelsen Eva Rydahl, som har stået for undersøgelsen.

Et barn døde af vestorm

Cytotec er kun beregnet og godkendt til behandling af mavesår. Men hospitalerne bruger det aktive stof fra Cytotec, som hedder misoprostol, til at give kvinderne som enten stikpille eller fødekapsel. Det har ellers vist sig at kunne give stærke bivirkninger.

I 2009 døde et barn på grund af iltmangel under fødslen, fordi moderen fik en vesotrm. Kvinden lå ellers på hospitalet mens det skete, men den ansvarlige jordemor forlod hende i en periode. Ifølge den efterfølgende granskning fra patientombuddet blev kvinden ikke godt nok overvåget.

Derfor indskærpede patientombuddet, at man ved brug af Cytotec skulle være opmærksom på risiko for vestorm.

- På denne baggrund er der derfor ved fødsler, der er medicinsk stimuleret samt med mistanke om hyperstimulation, indikation for kontinuerlig elektronisk overvågning (CTG) af barnets hjertelyd, skrev patientombuddet.

Vestorm er uforudsigelig

Problemet er ifølge lektor Eva Rydahl, at det ikke er til at forudse, hvornår der kommer en vestorm. Derfor er det risikabelt, når man sender kvinderne hjem.

- Det er normalt jordemoderens eller sundhedspersonalets fornemste opgave at gå med livrem og seler når vi anvender et præparat vi kender bivirkningerne på, og så undrer det mig at man er villige til at sende folk hjem i timevis uden at overvåge om de her bivirkninger indtræffer, så man er i stand til at reagere på dem.

Hvis kvinden er på hospitalet, og hun får en vestom, så kan lægerne overvåge barnets tilstand og give medicin, der mindsker veerne eller udføre et kejsersnit.

Danske læger afviser risiko

Undersøgelser har vist at mellem 0,5% og 7 % af kvinderne der får CYTOTEC får en vestorm. Risikoen afhænger af hvor stor en dosis man ordinerer, og hvordan kvinden individuelt reagerer på det. Faren for skader opstår hvis vestormen var ved for længe og der ikke bliver grebet ind.

Næstformanden for de danske fødselslæger afviser, at det er for risikabelt at sende kvinderne hjem.

- Hvis man har sat stikpillen op og kontrolleret, at alt er som det skal være, så kan jeg ikke se, at det skulle være et problem. Så aftaler man at hun skal henvende sig, hvis hun har veer eller oplevet at noget er i vejen, siger Næstformand for Danske Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Kresten Rubeck Pedersen

Fødselslæger: Cytotec er bedst og billigst

I dag sættes hver fjerde kvinde kunstigt i gang. Ifølge fødselslægerne er det en fordel at mange af dem ikke behøver at blive på hospitalerne. Der findes et alternativ til Cytotec, som hedder Minprostin. Det er godkendt til fødsler, men koster til gengæld 200 kroner pr. dosis, hvor Cytotec kun koster 2 kroner. Desuden har Minprostin ifølge danske læger de samme bivirkninger.

- Cytotec er både bedre, og giver et mere hurtigt og effektivt forløb, siger Kresten Rubeck Pedersen, som selv har stor erfaring med de to præparater, som overlæge på Odense Universitetshospital.

Norge og Sverige sender ikke hjem

Ifølge flere Svenske eksperter, som DR har talt med er der ingen hospitaler i Sverige der sender kvinderne hjem.

Og I Norge stoppede det sidste hospital med at hjemsende kvinderne i 2011, da myndighederne slog fast, at det var "fagligt uforsvarligt".

Det skete på baggrund af en konkret sag, hvor en kvinde var blevet hjemsendt fra Trondhjem Hospital efter hun havde fået Cytotec. Hun fik en vestorm og hastede ind på hospitalet, hvor hun fik et akut kejsersnit. Barnet fik en hjerneskade.

- Det er uforsvarligt at hjemsende kvinder, fordi det er uforudsigeligt om kvinderne får en vestorm, og hvis det sker, kan det være et spørgsmål om minutter, før barnet tager skade og i værste fald får en hjerneskade eller dør, siger Pål Øian, som er en af landets førende fødselslæger.

DR Nyheder spurgte næstformanden for Dansk Sleskab for Obstetrik og Gynækologi, om der er nogen grund til at den danske praksis går mod vores nordiske naboer.

- Det er jo meget forskelligt hvilken praksis, man har i de forskellige lande og indenfor Danmark for den sags skyld. Men hvis alt er som det skal være med kvinden, så kan jeg ikke se at der er noget problem med at hun går hjem, siger Kresten Rubeck Pedersen.

Hvis du har erfaringer med at blive igangsat og sendt hjem, så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv gerne til DR Nyheder på amow@dr.dk

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:4f4cfc30860d9a293446828f

FacebookTwitter