Farligt stof i sutteflasker får blåt stempel

EU's fødevarestyrelse blåstempler det farlige kemikalie Bisphenol A, der blandt andet findes i sutteflasker. Miljøstyrelsen vil arbejde for et EU-forbud, for dansk enegang er umulig.

Trods stor bekymring i Danmark og Norge har EU's fødevarestyrelse, Efsa, netop blåstemplet det hormonforstyrrende kemikalie Bisphenol A, der blandt andet findes i de fleste sutteflasker.

Stoffet, der er forbudt i Canada, kan også ifølge nyere undersøgelser påvirker hjernens udvikling, adfærden og indlæringsevnen.

Det menes desuden at være kræftfremkaldende, men kan altså fortsat findes den i hårde, klare plastik, der benyttes i madbeholdere, drikkeflasker, cd'er og elektronik.

Miljøstyrelse uenig med EU

Men Efsa mener ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at stoffet i små mængder er farligt for mennesker.

- Vi har været ganske kritiske overfor den risikovurdering, der er, siger Henrik Søren Larsen fra Miljøstyrelsen Kemikalier, som endnu ikke har gennemgået Efsas nye vurdering.

- På sundhedssiden er der er en tvivl vedrørende alle hormonforstyrrende stoffer. Vi har ønsket yderligere undersøgelser, men er ikke kommet igennem med det indtil videre, siger han.

Findes nu i de fleste mennesker

Ifølge seniorforsker ved DTU's Fødevareinstitut Ulla Hass er der ingen tvivl om, at Bisphenol A er hormonforstyrrende. Debatten går i stedet på, om det er skadeligt ved lave doser.

Det har ellers ikke skortet på advarsler om de mulige hormonforstyrrende og kræftfremkaldende effekter forbundet med Bisphenol A i de seneste 15 år.

Det amerikanske Center for Disease Control and Prevention fastslog i 2005, at kemikaliet tilsyneladende er uden for kontrol og har spredt sig til mennesker. Centret fandt stoffet i 95 procent af forsøgspersonerne i en test.

Miljøstyrelsen vil nu overveje, hvad den skal stille op med det farlige stof.

- Skal vi acceptere, at man i resten af EU anser det som sikkert, eller skal vi se, om vi på kan håndtere stoffet på andre måder? Vi vil komme med en konklusion i løbet af efteråret, siger Henrik Søren Larsen fra Miljøstyrelsen.

FacebookTwitter