Farvel til enorme kraftværker: Sådan ser fremtidens energi ud

Ekspert roser idéen, men peger samtidig på en udfordring, der kan ramme én bestemt type forbrugere.

Det store kraftvarmeværk på havnen i Randers skal jævnes med jorden og erstattes af en helt ny måde at tænke energiproduktion på. Ifølge lektor kigger flere andre energikoncerner i samme retning. Foto: Jakob Lerche

Når vi skruer op for radiatoren eller tænder kaffemaskinen, kan det for de fleste af os kun lade sig gøre takket være de hundredvis af kraftværker, der stadig står som tunge klodser landet over.

Men fremover bliver det helt andre energikilder, der skal sikre, at du kan indtage morgenkaffen i en behagelig temperatur.

- Forsyningskrisen har vist os, at det er for sårbart at være afhængig af én energikilde. Samtidig har det været en periode, hvor energipriserne er cyklet op og ned, og det forventer vi fortsætter i fremtiden, siger Jesper Møller Larsen.

Han er divisionsdirektør hos energikoncernen Verdo, der leverer varme til over 75.000 midtjyske husstande. Her tager man nu hul på milliardinvesteringer, der vil betyde et farvel til det enorme kraftvarmeværk på havnen i Randers - og goddag til en helt ny måde at tænke energiproduktion på.

I stedet for at producere energi på ét kæmpe kraftværk skal den i fremtiden produceres på flere mindre anlæg, som er placeret rundt omkring i byerne.

Det kan være varmepumper og elkedler, der kører på en anden energikilde end kraftværket - bl.a. solcelle- og vindmølleenergi. Dog suppleret af et nyt og mindre kraftvarmeværk, der kører på biomasse.

- Kraftvarmeværket i Randers skal først væltes i 2036, men vi forventer allerede om et halvt år at kunne gå i gang med at bygge de første nye anlæg. De bliver bygget på en måde, hvor de her og nu kan supplere vores produktion og på sigt erstatte den, forklarer Jesper Møller Larsen.

Mere stabile priser

Men hvad betyder det så for dig som helt almindelig forbruger - udover at bybilledet ændrer form?

Ifølge Jesper Møller Larsen vil det betyde grøn energi med lave, stabile priser. Også selv om, at det i sidste ende er kunderne, der skal betale det milliardbeløb, der de næste 13 år skal investeres i fremtidens energi.

Ved at bygge et mindre kraftvarmeværk suppleret af forskellige typer decentrale anlæg, får man en bred palette af muligheder at navigere rundt imellem efterhånden som priserne svinger op og ned.

Kort fortalt: Er gaspriserne høje, kan produktionen lægges over på elkedlerne. Og eksploderer elpriserne også, kan kraftværket med biomasse tage over.

- Det vil give lave og stabile priser til forbrugerne, fastslår Jesper Møller Larsen og understreger, at der ikke vil følge store prisstigninger med de tårnhøje investeringer, energikoncernen står overfor.

- Investeringerne foregår gennem mange år og vil drypvist bliver tjent ind igen efterhånden som forbrugerne betaler deres energiregninger. Når først anlæggene er bygget, vil de være nærmest gratis i drift, og dermed bliver pengene tjent hjem uden det kan mærkes i den enkelte husstand, forklarer han.

Ekspert: God idé, men...

Gorm Bruun Andresen er lektor i energiplanlægning ved Aarhus Universitet, og ifølge ham har Verdo fat i den lange ende.

- I forhold til grøn omstilling er det det helt rigtige at gøre. Derudover er det en fordel i forhold til forsyningssikkerhed og priser, konstaterer han og tilføjer, at energikoncernerne i flere andre større byer derfor kigger i samme retning. Det gælder blandt andet kraftværkerne i Aarhus og Esbjerg.

- Det er en naturlig vej at gå for de store værker, siger lektoren.

Ligesom direktøren peger han på, at fremtidens energi på den måde vil blive mere robust til gavn for både producenten og forbrugeren.

Der er dog et "men". Selv om det er de samme rør, der bruges til at pumpe den nye type fjernvarme ud i landets boliger, vil vandet få en lidt lavere temperatur end nu, og det kan give udfordringer i ældre ejendomme.

- Som borger skal man være opmærksom på at opdatere sine varmeinstallationer til moderne standard. Ellers kan der opstå problemer med at modtage varmen fra de lidt køligere kilder, siger Gorm Bruun Andresen.

Den udfordringer anerkender Jesper Møller Larsen, men han understreger, at det er noget, Verdo har fokus på, og at der de næste mange år ikke er noget at være bekymret for.

- Allerede i dag er temperaturen faktisk i løbet af mange år sænket gradvist, og det vil også ske langsomt henover de kommende år, men det er ikke noget, der sker henover natten. Så forbrugerne har intet at frygte. Der skal nok være god varme på fjernvarmen de næste mange år også, lyder det.