Farvel til mundbindet (næsten) alle steder: Få overblikket over ny genåbningsaftale

Det er helt slut med mundbindet den 1. september 2021.

1. oktober vil alle restriktioner alle steder være væk, lyder det i aftalen. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

I nat lagde et bredt flertal i Folketinget den sidste brik i det puslespil, der skal forestille et fuldt genåbnet Danmark.

- Det er en markant åbning af det danske samfund, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lidt før klokken 04.00 i nat.

Partierne er blandt andet enige om en udfasning af mundbindet, længere åbningstider på resturanter og barer, en udfasning af coronapasset, flere tilskuere til EM i parken.

Desuden hæves det indendørs forsamlingsforbud 1. juli til 250 personer.

Få overblikket over lempelserne her:

Farvel til mundbindet

Mundbindet er lige nu en en fast følgesvend for danskerne, hvad end man går på toilettet, når man er på restaurant, fylder indkøbskurven med solcreme og grillpølser i supermarkedet eller tager sig en tur i den offentlige transport. Det ændrer sig dog fra på mandag.

- Fra mandag siger vi farvel til mundbindet næsten alle steder - undtagen hvor man stimler sammen i den kollektive trafik, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke tidligt i morges, da politikerne kom ud fra forhandlingerne.

Står man op i bus, metro eller tog, skal man fortsat have mundbind på.

Krav om mundbind eller visir udfases helt den 1. september 2021.

Lukketider og sommernætter

Solen skinner - for det meste - og de lyse nætter kalder i den grad på god mad, svalende rosé og iskolde fadøl. Ønsker man at kaste sig ud i den slags på en bar eller restaurant, skal man dog i dag gå hjem klokken 23, mens udskænkning af alkohol allerede skal indstilles klokken 22. Det ændrer sig gradvist.

På fredag hedder lukketiden midnat, og den 15. juli rykkes det frem til klokken 02.00.

Detailhandlen vil følge samme regler, så man kan snart igen købe en sjus efter klokken 22 i den lokale kiosk, hvis man er til det.

Coronapas lister ud og smækker døren 1. oktober

Vi lader os pode og pode, og i rigtig mange tilfælde skyldes det, at vi meget gerne vil have det coronapas, der giver adgang til baren, fitnesscentret, zoologisk have og meget andet.

Passet består. Men udfases rigtig mange steder.

Allerede fra mandag ophæves det for biblioteker og foreningsaktiviteter. Og fra den 1. august er det ikke længere nødvendigt i teatre, på spillesteder, indendørs idrætsaktiviteter og en lang række andre steder. 1. september er det ikke længere nødvendigt på restauranter, til frisøren eller i fitness, og 1. oktober er det altså helt slut.

Desuden forlænges gyldigheden af negative PCR-tests som et gyldigt coronapas ændres per 1. juli 2021, så en PCR-test vil være gyldig i 96 timer - altså fire dage.

25.000 til EM i Parken

På lørdag skal der forhåbentlig hamres kasser ind i det finske mål, når der for første gang spilles EM-fodboldkampe i Danmark.

Der har dog været rift om pladserne i Parken, da der ifølge den seneste genåbningsaftale kun må være 15.900 tilskuere til hver af de fire fodboldkampe, der spilles i Danmark.

Det hæves nu betragteligt.

Parken kan lukke op til 25.000 tilskuere ind allerede fra på lørdag. Men det er umuligt at nå med så kort varsel, lyder det fra DBU.

- Hvis politikerne virkelig havde ønsket og villet det her, så skulle de have givet os den besked i noget bedre tid end to dage før, at kampen bliver spillet, siger DBU's administrerende direktør, Jakob Jensen.

Diskoteker kan støve højtalere og dansegulv af

(ARKIV) Diskotek Buddy Holly i Frederikshavn, den 26. januar 2006. 12. august indleder partilederne forhandlinger om genåbningen af uddannelsesinstitutioner og natklubber. Partier er bekymrede, mens nattelivet drømmer om et ja. Det skriver Ritzau, mandag den 3. august 2020.. (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Danmark)

Diskoteker og natklubber har været lukket siden marts 2020. Og for første gang kan de nu se mod en genåbning.

Ifølge aftalen kan de åbne 1. september. Den første måned skal der dog vises coronapas, men derefter sløjfes det også her.

Der er skrevet en nødbremse ind i aftalen.

Kommer der 'en bekymrende' stigning i smitten eller 'en hurtig udbredelse af nye bekymrende virusvarianter', så vil genåbningsfaser udskydes eller restriktioner blive genindført.

Normal hverdag i skoler og institutioner

(ARKIV) Espergærde Skole, Grydemoseskolen, genåbner for 0. - 5. klasse i små hold, mandag den 20. april 2020. (Skolerne åbner mandag til det nye år, mens smittetallene for corona stiger. Hos organisationen Skole og Forældre mærker man ikke en bekymring over skolestart. Det skriver Ritzau, fredag den 7. august 2020.. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix) (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)

Klasseopdeling, hjemmearbejde og udendørs aflevering. Det kan alt sammen lægges på hyldes fra på mandag ifølge aftaleteksten.

Det gælder i alt fra dagtilbud, SFO, efterskoler og universitetsuddannelser.

Dog fortsætter den kraftige opfordring til to ugentlige test i grundskolen frem til og med september 2021 - dog ikke for vaccinerede eller tidligere smittede personer.

Opdateres

Rettelse: Det fremgik først af artiklen, at barer og restauranter kan holde åbent til klokken 24.00 fra på mandag. Det er dog allerede fra fredag.