Farvel til stemmeseddel og blyant

Otte af landets største kommuner har søgt om tilladelse til at bruge elektronisk afstemning ved kommunalvalget næste år. To firmaer er parat med en idiotsikker løsning, siger de.

Når du skal stemme ved kommunalvalget næste år, er stemmeboksen måske udstyret med en elektronisk stemmemaskine. (Foto: © Bob Daemmrich, Corbis)

Når du skal stemme ved kommunalvalget næste år, får du måske mulighed for at vælge parti og kandidat med et tryk på en computerskærm.

Otte af landets største kommuner har bedt velfærdsministeren om lov til at afholde elektroniske valg, skriver Nyhedsavisen.

Billigere valg

- Vi kommuner skal følge med it-udviklingen. Og så er elektroniske valg i øvrigt billigere, da vi ikke skal tælle stemmer. På sigt skal folk også kunne stemme hjemme på nettet, siger Mads Lebech, der er borgmester i Frederiksberg Kommune.

Borgmestrene i Århus, København, Odense, Aalborg, Høje Taastrup, Glostrup og Gentofte er også med i ansøgningen.

Idiotsikker

It-firmaerne AION og Siemens har lavet et system til elektronisk afstemning, der betegnes som "idiotsikkert".

- Så man ikke kan manipulere med stemmerne. Demokrati skal man ikke spøge med, derfor går vi med livrem og seler. Og man vil de første gange lave kontroloptællinger af stemmerne, siger direktør i AION, Jacob Gyldenkærne.

Hvis man er nervøs for det nye system, vil man stadig kunne få udleveret en gammeldags, analog stemmeseddel.