Farvel til storbyerne: Vi siger goddag igen på et tidspunkt

Tilflytningen til storbyerne er nedadgående eller stagneret. Tendensen er set før og vil formentlig vende igen på et tidspunkt, siger eksperter.

Lige nu flytter vi væk fra storbyerne. Men vi vender nok tilbage igen på et tidspunkt.

Folk flytter igen fra storbyerne.

I år har København og Aarhus indtil nu oplevet en nettofraflytning, skriver Jyllands-Posten.

Det er udtryk for en konjunktur-bestemt udvikling, som vi først og fremmest ser omkring København, men efterhånden også omkring Aarhus.

Sådan lyder det fra Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

- I de perioder, hvor der er tryk på økonomien, så vil der selvfølgelig være stigende efterspørgsel efter boliger, fordi der strømmer flere til. Så banker priserne i vejret, og så begynder folk så småt at give op, fordi de ikke har råd til at købe til de priser, og så har vi den begyndende fraflytning.

- Sådan er det gået lidt op og ned igennem rigtig mange år, forklarer han.

Det er set før

Det er altså ikke noget nyt, og derfor kan man ifølge Hans Thor Andersen godt sige, at flyttemønstre bevæger sig i bølger.

- Der hvor vi er lige nu, der ligner det lidt, hvor vi var for ti år siden, hvor Københavns Kommune faktisk også havde en nettofraflytning, siger Hans Thor Andersen til DR Nyheder.

København har oplevet svingninger i væksten før.

- København havde en voldsom vækst efter Anden Verdenskrig. Efter 1970 bremsede storbyens udvikling noget op. Hovedstadsområdet mistede indbyggere i en periode, og det er først i 1990’erne, det begyndte at vende, og der kommer fornyet vækst, forklarer han.

På gensyn

Mens der lige nu er tale om en fraflytning fra storbyerne, vil vi med al sandsynlighed opleve en tilflytning igen.

Det er vel naturligt, at der så opstår en nettotilflytning igen på et tidspunkt?

- Det kunne man godt tænke sig. Det kommer lidt an på, hvordan boligmarkedet udvikler sig, svarer Hans Thor Andersen.

Et velkendt mønster

Det er fortrinsvis børnefamilier, der efter endt uddannelse søger ud af storbyerne for at finde et billigere sted at bo.

- Det er et økonomisk incitament, der trækker folk ud, siger Morten Skak, lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

Han peger på et velkendt mønster, som gentager sig løbende.

- Der er hele tiden et mønster, hvor unge mennesker kommer ind og tager uddannelser. Når de så finder hinanden, gifter sig og får børn, så har du typisk en udflytning igen.

- Det er en strøm, der pågår hele tiden, siger han.

Både København og Aarhus er stadig i vækst, hvad angår befolkningstal, men det skyldes indvandring samtidig med, at der fødes flere, end der dør.