Mange er efterhånden blevet gode til at tjekke elpriserne og vente med at sætte opvaskemaskinen over til om natten, hvor prisen ofte er lavest.
Men hvis man har en såkaldt fastprisaftale på el, er prisen fast døgnet rundt og bliver fastsat for tre måneder ad gangen.
Og dén pris er i den grad steget.
Hos de to elselskaber Norlys og Andel Energi, som tilsammen har omkring 1,8 millioner kunder, er elpriserne for årets sidste kvartal fordoblet i forhold til kvartalet inden.
Kunder i Norlys med fastprisaftalen 'PuljeEl' betaler omkring 4,98 kroner per kilowatt-time i oktober, november og december.
Hos Andel Energi er prisen cirka 4,84 kroner per kilowatt-time for kunder, der har fastprisaftalen 'BasisEnergi'.
Og det er en noget højere pris, end den, man i øjeblikket betaler, hvis man har en el-aftale med variabel pris, som følger markedsprisen.
Herunder kan du se, hvordan de variable elpriser har udviklet sig siden sidste år.
Norlys: Prisen er fastsat af markedet
Hos forsyningsselskabet Norlys fortæller pressechef Michelle Hald, at det er manglen på energi, der har fået prisen fastprisaftalen til at stige så voldsomt.
- De kunder, der har haft PuljeEl, har haft prisen låst i juli, august og september. I de tre måneder har vi set, at prisen på el løbende er steget meget. Men fordi kunderne har haft en fast pris, har de ikke oplevet de løbende prisstigninger, men får dem i stedet nu i et ryk, siger hun.
Da man hos Norlys skulle købe el ind til årets sidste kvartal, som startede 1. oktober, var prisen derfor langt højere end kvartalet før.
Prisen for fastprisaftalerne bestemmes, når elselskaberne forud for hvert kvartal 'reserverer' strømmen på markedet for de næste tre måneder.
- Derfor er den nye pris den pris, som vi kunne købe el ind til på markedet i september, da vi købte ind til fjerde kvartal, siger Michelle Hald.
Forbrugerrådet Tænk: Det kan bedre betale sig med variabel pris
I øjeblikket ligger de variable elpriser langt lavere end de fastprisaftaler, som Norlys og Andel Energi har fastsat for fjerde kvartal.
Derfor vurderer Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk, at det i øjeblikket bedre kan betale sig at have en aftale med variabel pris.
- Elpriserne svinger enormt meget, og så tror jeg, man kan få mere ud af at tilpasse sit forbrug til, når priserne er billigst, siger han.
Han forklarer, at de variable priser også kan være meget lave, og hvis vi for eksempel får en blæsende vinter med mere vindenergi, vil vi få billig strøm. Derfor kan der være mange penge at spare.
Men problemet kan være, at man ikke kan planlægge sit budget fuldstændigt.
- Hvis man virkelig har brug for tryghed og er villig til at betale for det, så kan en fastprisaftale godt være en løsning, jeg tror bare, det kan blive en dyr løsning, siger Morten Bruun Pedersen.
Norlys oplyser, at hvis man er kunde hos dem og ønsker at skifte fra en fastprisaftale til en aftale med variabel pris, så kan det gøres allerede fra den første i næste måned.