Fattigdommen fortsætter med at stige

234.000 danskere lever under OECD's fattigdomsgrænse, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

En kvart million danskere lever under OECD's fattigdomsgrænse, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. (© DR)

Stadig flere danskere lever et liv i fattigdom. På syv år er antallet af personer, der har en indkomst under OECD's fattigdomsgrænse, steget med 55 procent.

En kvart million fattige

Således kunne 234.000 danskere i 2009 defineres som fattige. Det viser netop offentliggjorte tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Det er en meget bekymrende udvikling, at fattigdommen i Danmark stiger år efter år. Fattigdommen udgør et større og større samfundsproblem i Danmark, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul, der står bag kortlægningen af fattigdom i Danmark.

Tidligere lå Danmark nummer 1

Også når man kigger på tal fra EU's statistikkontor, Eurostat, står det klart, at fattigdommen i Danmark er steget markant gennem det seneste årti.

I 2001 var Danmark det land i Europa med den laveste andel af fattige - i dag ligger vi på en 11. plads på ranglisten.

- De nye tal viser helt tydeligt, at fattigdom i Danmark er en realitet, vi bliver nødsaget til at forholde os til. Det er altafgørende, at udviklingen brydes, så der ikke skabes en ny social og økonomisk underklasse i Danmark, siger Jonas Schytz Juul.

Årsagen er fordelingspolitikken

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en del af forklaringen på den store stigning regeringens fordelingspolitik.

Og stramningen af 450-timers-reglen, forkortelsen af dagpengeperioden og faldet i børnefamilieydelsen vil fremover være med til at reducere indkomsterne yderligere for dem i bunden, mener Jonas Schytz Juul.

- Fra politisk side bør der tages initiativer, der kan bryde udviklingen med stigende fattigdom samtidig med, at man bør afskaffe en række af de sociale ordninger, der i dag er med til at øge fattigdommen, siger chefanalytikeren.

Ingen officiel fattigdomsgrænse

Medregner man studerende, er antallet af fattige i Danmark 346.000 i forhold til OECD's grænse, der er halvdelen af medianindkomsten - altså den indkomst, hvor lige så mange i befolkningen tjener mindre som mere.

Der findes ikke nogen officiel dansk fattigdomsgrænse.

Facebook
Twitter