Favorisering af piger på uddannelser

Piger klarer sig markant bedre end drenge, når det gælder uddannelse. En forsker siger, at uddannelsessystemet favoriserer piger og kvinder. Undervisningsministeren lover at se på sagen.

Der er flest piger i univeristeternes auditorier, og det er fordi, de bliver favoriseret, siger en forsker. (© DR)

Piger klarer sig markant bedre end drenge i uddannelsessystemet. Det gælder uanset, hvilken uddannelse, man kigger på, og uanset hvilken social baggrund, eleverne har.

Sådan lyder resultatet af en særkørsel, som Nyhedsbrevet 3F har bestilt hos Danmarks Statistik.

78 procent af pigerne får en ungdomsuddannelse mod 72 procent af drengene. Og ser man på de videregående uddannelser trækker pigerne for alvor fra. 32 procent af drengene har en videregående uddannelse eller er i gang med en, når de er 25, mens det gælder 46 procent af pigerne.

Forsker: Drenge er ikke dumme

- Det er jo ikke fordi, drenge er dummere end piger, siger Hans Henrik Knoop, Forskningsdirektør på Universe Research Lab og lektor på DPU, Århus Universitet, til Nyhedsbrevet 3F.

- Men skolerne lukker øjnene for kønsforskellene - i bedste mening. Men ved ikke at respektere forskellene på kønnene, opnår man desværre det modsatte: At favorisere det ene køn, siger han.

Han understreger, at piger rent biologisk generelt er stærkere til sociale relationer, de har mere indføling og er bedre finmotorisk og sprogligt.

Minister erkender

Undervisningsminister Bertel Haarder erkender, at der er kønsmæssige skævheder i uddannelsessystemet, og han vil gerne have fjernet barriererne for drengene.

- Det er jo glædeligt, at pigerne klarer sig godt. Men der er samtidig alt for meget teoretisering og akademisering af uddannelserne, som skræmmer især drenge langt væk. Det er noget, jeg sætter fokus på, siger Bertel Haarder.

Facebook
Twitter