FCK-fans synger ’bøsserne fra Vestegnen’ - men det skal stoppes

FC Københavns fanklub vil tage et opgør med de homofobiske sange på stadion.

Det er ikke kun OB og Brøndby, som bør have røde ører over fansenes homofobiske sange efter FCK-spilleren Viktor Fischer. FCK's egne fans har nemlig også gjort sig i den udskældte genre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En stortromme holder takten, mens mange hundrede FCK-fans hver weekend klapper, hopper og lål’er med på ’Vi elsker FC’.

Men der lyder også omkvæd med homofobiske undertoner fra FCK's tribuner, for eksempel ’bøsserne fra Vestegnen, lå lå lålålå’, og ’dommer hvad er det, der drypper fra din røv – vaseline’.

Og det selvom både klub og den officielle fangruppe tager afstand fra homofobiske tilråb:

- Vi finder det på ingen måde acceptabelt og finder det heller ikke foreneligt med det at være fan af FC København. Derfor er det vigtigt for os at komme den slags til livs, siger Lars Thor Jensen, formand for FC København Fan Club.

Deler vandene blandt fans

FCK's egen Facebookside raser flere brugere over, at klubben med den ene hånd siger klart nej til homofobiske sange og med den anden hånd ikke har sagt stop overfor sangene.

De mener, at klubben igennem mange år har vidst, at FCK-fans har sunget homofobiske sange.

Formanden for FC København Fan Club, Lars Thor Jensen, understreger, at man har grebet ind og siger klart nej til den slags sange og råb fra klubbens fans.

Han påpeger, at capoen, personen som styrer hvilke sange, der synges, altid forsøger at ændre sang, hvis nogle fans selv starter en homofobisk eller racistisk sang.

Den slags sange er på vej ud

Ifølge formanden for FC Københavns Fan Club er sangene faktisk på vej ud i takt med, at der sker et generationsskifte blandt klubbens fans.

- Sangene og råbene har desværre eksisteret i rigtig mange år. Vores arbejde består i at få de kommende generationer til at forstå, at det her ikke er i orden. Det betyder, at vi på sigt kan marginalisere dem, der i 2019 stadig synes, at det er i orden at råbe sådan nogle ting, siger Lars Thor Jensen.

FCK's fanklub handler efter devisen ’dialog frem for formaninger’, og derfor vil de ikke indføre sanktioner mod homofobiske sange.

Klubben er dog opmærksom på, at der stadig er en lille del af fanskaren, der synger sange, der ifølge Lars Thor Jensen ikke hører hjemme på et fodboldstadion.

Mens F.C. København tager klar afstand fra homofobi, reagerer klubbens egne fans på deres sange.

FCK har før lavet kampagner mod racisme

Klubben har haft et øget fokus på problemet de seneste år, siger Jes Mortensen, der er kommunikationschef hos FC København:

- Vi er nået et godt stykke af vejen, men påstår ikke, at vi er i mål med det. Vi håber dog også, at den igangværende debat kan skubbe yderligere på i forhold til at fjerne den slags, fremgår det af et skriftligt svar til DR.

FC København har i 2017 aktivt ført kampagner mod netop racisme og homofobi i dansk fodbold.

For 30 år siden stod det meget værre til

Også DR-fodboldkommentator Andreas Kraul mener, at homofobiske tilråb er et tilbagevendende problem i dansk fodbold.

Men det er dog slet ikke så slemt, som for 20-30 år siden, mener han:

- Det har været en meget indgroet del af fodboldkulturen i rigtig mange år. Det her med homofobiske ord og nedgørelse har både været en del af tribunen og på banen, siger Andreas Kraul.

Som eksempel fremhæver han et pressemøde med den tidligere landstræner Richard Møller Nielsen før en kamp mod Nordirland, som han mente havde en spillespil fra dengang 'en mand var en mand, og en bøsse var noget, man gik på jagt med'.

FacebookTwitter