FDM: Farlige vinterfejl på mange biler

Mange bilister kører rundt med fejl på bilen, der både kan give problemer i vintervejret, og kan have betydning for bilens sikkerhed i trafikken.

Fejl på for eksempel bilens lygter kan medføre farlige situationer i trafikken. (© DR-FDM)

Mange kører uden at ane det rundt med fejl på lygter og bremser og mindre fejl, der har betydning for bilens levetid. Det viser en statistik af 5.000 biler, der har gennemgået en vedligeholdelsestest hos FDM.

I gennemsnit har hver bil seks fejl, og langt størstedelen af fejlene fordeler sig på motor, lys og bremser.

Farligt om vinteren

- Fejl på lygterne er særlig problematisk om vinteren, hvor det er mørkere i flere timer. Der kan let opstå farlige situationer, fordi andre trafikanter enten ikke kan se én eller bliver blændet på grund af lygtefejl, siger afdelingsleder i FDM's tekniske rådgivning Jørgen Jørgensen.

Knapt en tredjedel (28,9 procent) af de testede biler havde fejl på hovedlyset, men også bremserne havde mange fejl.

Hver femte skulle have skiftet bremsevæske eller havde fejl på bremseskiverne, som enten var nedslidte eller havde rustangreb. Alt sammen fejl der kan gøre bremserne mere eller mindre virkningsløse. Hver femte bil havde desuden fejl på motoren, hvor langt de fleste fejl havde miljømæssig betydning.

Kan ikke betale sig at spare

- Det er uklogt at spare på vedligeholdelsesomkostningerne når krisen kradser. Vil man både køre sikkert og undgå irriterende overraskelser i vintervejret, så bør bilen gennemgå et vintertjek med fokus på bilens generelle tilstand, og hvad der skal holdes særlig øje med, siger Jørgen Jørgensen.

Han tilføjer, at mange af de fejl, som FDM's testcentre har fundet, stort set er umulige at tjekke for en almindelig bilist, og at fejlene kan få konsekvenser for bilens levetid.

De fleste skavanker som rust og fejl i de elektriske systemer begynder at vise sig på bilerne, når de passerer de fire år.

Tjek især dæk, bremser og lygter

De farligste vinterfejl på bilen vedrører dæk, bremser og lygter.

For dækkenes vedkommende er det dækmønstret. Er dækkene for nedslidte, har bilen ikke et ordentligt vejrgreb og kan derfor ikke stå fast.

Hvis bremserne ikke er i orden kan det medføre livsfarlige situationer.

Og for lygternes vedkommende: Lygter, der blænder på grund af fejljustering eller ikke virker kan skabe farlige situationer i trafikken. FDM er med 240.000 husstande Danmarks største interesse- og forbrugerorganisation.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk