Fedmeforsker advarer: Farligt sukker på vej til Europa

I USA har man brugt sukkertypen 'high fructose corn syrup' siden 70’erne. Det har medført fedmeepidemi og flere diabetestilfælde. Nu er sukkeret på vej til Europa.

High fructose corn syrup er sødere – og så er det nemmere at arbejde med, da det er flydende og ikke kan krystallisere. (© Colourbox)

I USA bruger man ofte sukkertypen 'high fructose corn syrup', der er udvundet af majs. Og industrien er vilde med det.

Det er nemlig billigere end roe- og rørsukker, det er sødere – og så er det nemmere at arbejde med, da det er flydende og ikke kan krystallisere.

Alle kvoter gives fri

Sukkertypen har hidtil været kvotebelagt i EU, men fra 2017 gives alle kvoter fri, og det får Per Bendix Jeppesen, der forsker i diabetes og fedme på Århus Universitet til at slå alarm:

- Det er rigtig skidt. Det er velkendt, at det har medført en regulær fedmeepidemi i USA, siden det blev indført. Vi har afprøvet det på rotter, og det viser meget stor risiko for fedtlever og diabetes, siger Per Bendix Jeppesen, der frygter, at industrien i Europa også vil kaste sig over det.

- Hvorfor skulle de ikke det – det er jo både nemmere og billigere, siger AU-forskeren.

Går direkte i blodet

Problemet er, at high fructose corn syrup primært består af en særligt farlig fruktose (monosakkarider), der allerede er nedbrudt, så den går direkte i blodet, forklarer han.

High fructose corn syrup findes allerede i Danmark – oftest i rugbrød og kager. Men det er i mindre mængder.

Det bliver først rigtig alvorligt, når det for eksempel bruges i læskedrikke, hvor man indtager store mængder i flydende form, forklarer Per Bendix Jeppesen, forsker på AU.

Diabetesforeningen: Ikke godt nyt

Den oplysning er man bestemt ikke glad for i Diabetesforeningen.

- Det er bestemt ikke godt nyt. For netop fruktosen er under stor mistanke for at give diabetes, siger Henrik Nedergaard, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen og understreger, at det kan blive et stort problem i specielt drikkevarer.

- Der er 320.000 danskere med diabetes allerede i dag. Og det tal vil være fordoblet om ti år. Derfor er der behov for at træde på bremsen og ikke på speederen – EU må i hvert fald sørge for grundige studier, før fruktosen eventuelt gives fri, tilføjer han.

Spørgsmål til EU-Kommissionen

Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, har ikke været opmærksom på high fructose corn syrup:

- Hvis forskeren har ret, så er det stærkt bekymrende. Det sidste, EU står og mangler, er flere diabetikere, siger Christel Schaldemose.

Hun har nu stillet spørgsmål til EU-Kommissionen for at høre, om de er opmærksomme på high fructose corn syrup, og hvad man vil gøre ved det.