Fejl i danskhedsprøve dumper elever

En fejl for meget - dumpet. En række deltagere dumpede indfødsretsprøven, men det var ikke berretiget. Der var nemlig en fejl i prøven.

En fejl for meget - dumpet. En række deltagere dumpede indfødsretsprøven, men det var ikke berretiget. Der var nemlig en fejl i prøven. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Det har direkte konsekvens for en række af de håbefulde deltagere, der forleden gik til indfødsretsprøve, at der tilsyneladende var fejl i et af spørgsmålene, viser en rundspørge til sprogcentrene, som Ritzau har foretaget.

Sæt dit kryds

For at bestå indfødsretsprøven, der er en af trinene for at opnå dansk statsborgerskab, skulle deltagerne sætte kryds ved det rigtige svar ved 32 af de i alt 40 spørgsmål i prøven.

Men som Politiken onsdag skriver, kunne spørgsmål 27 i prøven tilsyneladende ikke besvares korrekt ud fra de tre svarmuligheder.

Og da Ritzaus rundspørge samtidig viser, at mindst et par håndfulde deltagere havde én fejl for meget til at bestå og samtidig fejl i netop spørgsmål 27, er fejlspørgsmålet i prøven dermed udslagsgivende for disse prøvedeltagere.

Spørgsmål 27 var fejlen

Det gælder blandt andre 23-årige Mohamed Adem Roble fra Valby, der arbejder som chauffør hos Post Danmark. Ifølge rettevejledningen til prøven har han svaret forkert på 9 af de 40 spørgsmål, og dermed havde han én fejl for meget til at bestå. Og et af de ni spørgsmål er netop spørgsmål 27.

- Jeg synes, det er for dårligt, at der kan være fejl i sådan en prøve, siger Mohamed Adem Roble, der kom til Danmark i 1994.

Han vil nu klage til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

- Jeg er opvokset i det her land og har lært dansk, så derfor vil jeg også gerne være dansk statsborger, uddyber han.

Det rigtige svar var også forkert

Det omdiskuterede spørgsmål 27 handler om, hvilken opgave Nordisk Råd har. Det rigtige svar er ifølge direktør i Nordisk Råd Jan-Erik Enestam, at Nordisk Råd laver forslag og anbefalinger til de nationale regeringer.

Dette var blot ikke en af svarmulighederne ved prøven. I stedet skulle deltagerne sætte kryds ved svaret, at Nordisk Råd rådgiver de nationale parlamenter. På trods af, at selv direktøren for Nordisk Råd altså mener, at det ikke er det korrekte svar.

Også ved prøven for halvandet år siden var der fejl i indfødsretsprøven, hvor blandt andet en ung medicinstuderende kvinde over for Ritzau beklagede sig over, at hun var dumpet med en fejl for meget, fordi hun ifølge rettevejledningen havde svaret forkert til spørgsmålet, der ikke kunne besvares korrekt.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) valgte dengang at give de berørte deltagere dispensation, og den radikale Bente Dahl kræver, at hun gør det samme denne gang.

Ritzau har forgæves bedt om en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech.

Facebook
Twitter