'Fejlagtig' information om hjernerystelse får kritik: Kan have alvorlige konsekvenser

- Jeg medgiver, at det er en fejlagtig formulering, siger en chefredaktør under sundhed.dk, der skriver, at man skal have været bevidstløs for at have hjernerystelse.

Screendump af opslaget "Hjernerystelse, hvad er det?" fra Sundhed.dk. (Foto: © Screendump fra Sundhed.dk)

Du styrter på cyklen på vej hjem fra arbejde og knalder hovedet ned i asfalten.

Smerten hviner gennem hovedet, du er omtumlet, rejser dig op og tager hjem. Men har du hjernerystelse?

Det kan være svært at afgøre for de tusinder af danskere, der hvert år slår hovedet alvorligt. Men med få klik kan de tjekke hjernerystelse på Sundhed.dk, hvor man bliver mødt med denne definition under opslaget "Hjernerystelse, hvad er det?":

- Når et slag mod hjernen medfører, at man taber bevidstheden (...) og har hukommelsestab (...) taler man om hjernerystelse.

Men det er en decideret forkert information, der kan have langvarige konsekvenser for de danskere, der fejlagtigt render rundt og tror, at de ikke har hjernerystelse.

Det er nemlig kun hver 10. person, der besvimer og altså mister bevidstheden af en hjernerystelse, oplyser Hjernerystelsesforeningen til DR Nyheder.

Selvmord og koncentrationsbesvær

Hvis man efter at have læst definitionen af hjernerystelse på Sundhed.dk derfor ender med at gå rundt med en ubehandlet hjernerystelse, kan det have konsekvenser, lyder det.

- Man er mere modtagelig over for flere hjernerystelser og kan få flere mén som koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer, hovedpine og træthed, siger formand for Hjernerystelsesforeningen Kim Friedrich til DR nyheder.

- Desuden ved man, at folk med hjernerystelser allerede har større risiko for en lang række alvorlige sygdomme som depression, Alzheimers og Parkinsons sygdom. Og endda for at begå selvmord, forklarer han.

Redaktør: Vi skriver teksten om

Og redaktionen bag Patienthåndbogen på Sundhed.dk nu - en hjemmeside som Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse står bag - beklager nu formuleringen.

- Jeg medgiver, at det er en fejlagtig og uheldig formulering, siger læge og chefredaktør for Patienthåndbogen på Sundhed.dk Torben V. Schroeder til DR Nyheder.

Derfor tager redaktionen bag Patienthåndbogen på Sundhed.dk nu affære og gennemgår al den neurologiske information, der ikke er blevet opdateret de seneste fem år.

- Jeg har sendt en mail til sekretariatet, hvor vi har 80 sundhedsfaglige medarbejdere, og bedt dem lave teksten om, siger chefredaktør Torben V. Shroeder til DR Nyheder.